Vad gör Skiftet speciellt?

Varför heter vi Skiftet? Vi är engagerade medborgare som vill ha ett skifte i samhället – där vi tillsammans står upp för miljön, rättvisan och varandras rättigheter.

1) Vi har tusentals beslutsfattare

Det Sverige som många av oss känner till och älskar är hotat. Reaktionära krafter och särintressen flyttar fram sina positioner – det gör Sverige sämre rustat för att lösa klimatkrisen, jobbkrisen och jämlikhetskrisen.

Många känner sig osynliga, isolerade och maktlösa, det får dem att tappa tron på ett progressivt Sverige. Samtidigt vill fler än någonsin engagera sig för ett skifte. De som är med i vårt demokratinätverk kallas därför skiftare.

Skiftet ska samla och engagera tusentals skiftare för att försvara de värden vi håller högt och för att nå nya landvinningar. Tillsammans bygger vi en rörelse till stöd för en förnyad progressiv agenda på samhällets alla beslutsnivåer. Därför är vi ett partipolitiskt obundet och fristående demokratinätverk.

Skiftets mål är att sätta demokratin i rörelse. Skiftet har en litet team men det är våra tusentals nätverksmedlemmar som sätter agendan. Skiftarna väljer, leder kampanjerna och hjälper till att välja taktikerna vi använder för att vinna. Denna demokratiska approach är inte bara det rätta att göra – den är skälet till att våra kampanjer fungerar.

Kontakta oss gärna på kontakt@skiftet.org om du har frågor eller förslag.

2) Vi är aktiva i vår demokrati

eyylmao-150801-134405-0405

Vi kampanjar på en rad olika frågor och skiftare kommer från alla samhällsskikt. Skiftet skapar möjligheten för att delta i vår demokrati. Genom att använda ny teknik och kampanjmetodik kan vi bygga gemensamma, snabbfotade insatser på en nationell skala.

Vi vill vara mer än bara väljare och säkerställa att våra röster hörs hela tiden och inte en gång vart fjärde år.

3) Din kampanj på MittSkifte.org

MariaOGabriel
Har du en idé för att förbättra ditt kvarter eller ditt land till en bättre plats så hjälper dig MittSkifte att föverkliga den. Skiftet har öppnat upp verktygslådan så att alla kan skapa en kampanj, organisera event och vinna kampanjer i frågor de brinner för.

MittSkifte lägger makten i dina händer och är mer än en namninsamlingssida – det är en plattform för att vanligt folk ska kunna bygga en rörelse för progressiv samhällsförändring.

4) Vi organiserar oss via nätet för förändring i världen 

Genom internet kopplas skiftare samma, diskuterar och bestämmer vilka ämnen vi ska kampanja om tillsammans. Vi använder namninsamlingar för snabbt influera viktiga beslutsfattare.

Även om våra kampanjer ofta startar på webben så ska de inte stanna där länge. Skiftare använder många olika taktiker för att uppnå förändring, allt från att maila makthavare till att pytsa in för att finansiera annonser om våra kampanjer. Vi samlas också för att göra våra röster hörda, till exempel genom att lämna in namninsamlingar och arrangera events om frågor vi brinner för.

5) Vi är oberoende och finansierade av vanligt folk

11160067_10155597730590647_1493786031058883265_o
Skiftet är helt fristående från politiska partier. Vi drivs av sakfrågor och genomslag, och vi bedömer politiker efter dessa.

Vi tar inte mot pengar från politiska partier. Våra kampanjer finansieras av hundratals små donationer från skiftare och via våra systerorganisationer i Tyskland och Storbritannien. Den genomsnittliga gåvan till Skiftet är runt 120 kronor.

Vi har tagit mot 60 000 kronor från LUSH Charity Pot som stöttar gräsrotsorganisationer efter en omröstning bland våra nätverksmedlemmar. Nära var 50:e svensk fick chansen att rösta och 97% av de som röstade var för. Omröstningen gav över 50 nya månadsgivare vilkas bidrag  snabbt blir större än de 60 000 kronorna. Vi genomförde också en omröstning blad skiftare om vår växande rörelse skulle ta mot 10 000 kronor från SEKO Stockholm. Även denna gång var det runt 97% som tyckte vi skulle ta mot pengarna.

Genom att bli månadsgivare hjälper du till att hålla Skiftet oberoende och gör att vi kan planera och utföra kampanjer. Eller så kan du ge en enskild gåva via vår säkra betalsida.

Du kan också donera via bankgironummer 801-8764 eller via Swish på nummer 123 395 1381.

Vi har som policy att alla gåvor från privatperson över 10 000 kronor blir offentliga. Men mindre kan komma att offentliggöras om givaren önskar. Alla gåvor från juridiska personer kommer redovisas. Vår ekonomi för 2015 kommer granskas av KPMG.

Våra intäkter för 2015 sammanfattade:

  • 2015 fick vi ca 1 miljon från insamlingar bland våra våra systerorganisationers nätverksmedlemmar och vår federation OPEN
  • Ca 500 000 från våra nätverksmedlemmar – varav Ingela Brymér har gett 20 000 kronor och det är den enda gåvan över 10 000 kronor från en privatperson
  • 60 000 kronor från det etiska företaget LUSH
  • 10 000 kronor från SEKO Stocholm

Våra intäkter för 2016 (inte färdiga ännu men kommer under våren 2017)

  • Ca 1 600 000 från Skiftet-aktiva
  • Ca 500 000 från vår systerorganisation Campcacts nätverksmedlemmar
  • 1 500 från Livskraft – föreningen för kropp och själ i Ronneby

2017

  • 119 00 kronor från JMG Foundation för att kampanja mot fulhandelsavtal
  • 20 000 från Kristoffer Cleveson

6) Vi samarbetar brett

WeMoveGlyphosate650px

Foto: Gina van Hoof

Skiftet samarbetar gärna med organisationer för att uppnå större genomslag. Vi har samarbetat med bland annat följande organisationer i olika kampanjer:

Tillsammansloggan

Tillsammans med Tillsamanskapet har vi manifesterat mot utkastningslagen.

ff-logo-orange

Tillsammans med Fossil Free Sverige och Greenpeace har vi till exempel kampanjat för att Vattenfall inte ska sälja ut sitt kol. Vi har även tillsammans med Klimataktion och Fossil Free kampanjat för att Stockholms stad ska divestera ur fossilenergi.

Vi har också sammarbetat med:

PUSH Sverige logga

LatinamerikagruppernaSmall Ones DevelopJordens vänner och PUSH Sverige för att stoppa TTIP.

katalys-stor

 

 

Hundratals skiftare har pytsat in en slant för att idéinstitutet Katalys har tagit fram en rapport om hur fulhandelsavtal som TTIP/CETA kan påverka vår älskade välfärd.

KlimatSverige

Skiftet är också medlem i nätverket KlimatSverige.

Vi deltar dessutom på arrangemang och har deltagit på bland annat Peace & Love-festivalens aktivistområde ActionSquare.

ActionSquare_liggande_logotyp

Vi har tagit mot mot pengar två svenska organisationer under 2015 efter omröstningar bland skiftare:

SEKO Stockhom fixad

SEKO Stockholm – regional facklig organisation för arbetare inom transport- och kommunikationssektorn.

new-lush-logo300px

LUSH – det etiska kosmetikbolaget har en produkt LUSH Charity Pot där 100 procent av priset (exklusive moms) går till att stötta gräsrotsorganisationer.

Organisationer och projekt som använt sig av vår plattform MittSkifte.org i urval:

Hem2

logo_square.original

HEM, föreningen för hemlös EU-migranter och One to one mobil.

Stöd EU-migranter Göteborg transparet

Stöd EU-migranter Göteborg

Period_LOGO_5x5-02

Period – projekt för att uppmärksamma folksjukdomen Endometrios.

hallundanorsborgtransparent

Tillsammans för Hallunda-Norsborg – har kampanjat för att det lokala servicekontoret inte ska läggas ned. Kampanjen blev framgångsrik och

TillsammansförEskilstuna

Tillsammans för Eskilstuna och Lärarförbundet Eskilstuna – jobbade för att nedskärningarna i skolan ska stoppas.

tillsammans-fo%cc%88r-uppsala

Tillsammans för Uppsala – kräver att de nya asyllagarna stoppas

snflogov-älvsbyn

Naturskyddsföreningen i Älvsbyn – kämpar för att public service nyhetsprogram ska ha klimatnyheter precis som ekonominyheter.

Kristinehamnförmångfald

Kristinehamn för mångfald – mot rasism och nazism kampanjar tillsammans med
Rädda Barnen lokalförening Kristinehamn-Filipstad-Storfors kampanjar för att hundratals Kristinehamnare inte ska slängas ut ur kommunen.

Vill du samarbeta med Skiftet hör av dig till kontakt@skiftet.org.

7) Vi är en del av en global rörelse

Skiftet är inspirerat av kraften som finns i våra systeroganisationer runt om i världen. Dessa grupper har liknande modell, teknik och samlar tillsammans nära nio miljoner skiftare som kampajar om frågor som de brinner för:

MoveOn2

MoveOn – USA

LeadNow-black-purple-logo

LeadNow – Kanada

18418_10152745644116365_8222121051468290846_n

Campact – Tyskland

38D

38 Degrees – Storbritannien

 

logoUpliftHorizontal

UpLift – Irland

LogoDeClic_black_300x300

De Clic – Rumänien

LOGO_POZIOM_RGB

Akcja Demokracja – Polen

Aufstehn2

Aufstehn – Österrike

Zazim

Zazim – Israel

GetUp

GetUp! – Australien

actionstation_logo2

ActionStation – Nya Zeeland

WEMOVE_Logo_RGB_80mm_300dpi

WeMove – EU

8) Vi vinner ofta

SLhandover
Skiftare har bidragit till en del otroliga segrar när demokratin har satts i rörelse. Tillsammans har vi stoppat en utvisning av Kim som kunde hamnat i Nordkorea på grund av myndigheternas slarv. Efter global uppmärksamhet fick Migrationsverket göra om sin utredning och Kim nu får stanna.

Detta är bara början och vi växer varje dag – redan nu är vi över 170 000 nätverksmedlemmar.

Mer om vår organisation

Utan vår hårt arbetande team är inte Skiftet möjligt att driva.

Pressrum

Skiftet nås på kontakt@skiftet.org eller 073 773 91 88. Här finns bilder som är fria för pressen att använda.

Personal

Kanslichef

Robin Zachari, robin.zachari@skiftet.org.
Robin Zachari 650

Robin är mångårig digital aktivist och det som driver honom är att fler ska få komma till tals i samhället. Robin är magister i statsvetenskap, tycker om att resa till Tyskland och äger 14 vita skjortor.

Kampanjchef

Anna Westberg, kampanjchef, anna.westberg@skiftet.org
Anna Westberg 650

Anna seglade i tio år innan hon bestämde sig för att byta stad och tog sitt pick och drog från Göteborg upp till Stockholm. Har mycket starka känslor för sin ljusblå cykel med rosa däck och tycker om att yoga.

Creative director/kampanjare

Maria Henriksson, maria.henriksson@skiftet.org

Maria är utflyttad Norrlänning (från Örnsköldsvik) som inte gillar benämningen Norrland p.g.a generaliseringen. Använder grafisk design som aktivistiskt medium för förändring, har tatuerat in sin barndomsort på armen.

Teknikchef

Joel Svensson, teknikchef

Ideella

Skribent

Toofan Salehpour

Vill du jobba på Skiftet?

Just nu har vi inga tjänster att fylla. Men du kan maila kontakt@skiftet.org för att visa ditt intresse för framtiden.

Föreningen Skifte för Sverige

Skiftet stöttas av Skifte för Sverige (802461-8087). Skifte för Sverige är en ideell förening bildad för att stödja demokratiknätverket Skiftet.org. Föreningens medlemmar utser styrelsen som i sin tur utser kanslichefen.

Föreningen är medlem i arbetsgivarorganisationen KFO och tecknar kollektivavtal med Handels.

Styrelsen

Styrelsen är inte arvoderad och jobbar ideellt.

2013 Årsredovisning

2013 Resultaträkning

2013 Balansräkning

2014 Redovisning

2015 Årsbokslut

Ordförande: Jakob Ohlsson

Jakob Ohlsson har sitt engagemang grundat i asylrättsrörelsen som han växte upp i – med praktisk hjälp till asylsökande som trillat mellan stolarna och politiska kampanjer för att påverka reglerna bakom. Jakob har startat och drivit två kommunikationsbyråer – senast prisbelönta Reform Act som är den enda kommunikationsbyrån i Skandinavien som fokuserar på politiska folkrörelsekampanjer.

Kassör: Robert Johansson

Robert Johansson gillar fotboll, öl och hyresrättsinnehavares rättigheter. Robert brinner för att rätt ska vara rätt särskilt när det kommer till slantarna. Kassör-räv.

Ordinarie styrelseledamot: Becky Jarvis

Becky bor i Wales och är mångårig kampanjare från 38Degrees och jobbar nu på OPEN som stöttar organisationer som vår.

Ordinarie styrelseledamot: Paul Ferris

Paul är kampanjansvarig på kampanjorganistionen SumOfUs. Han har jobbat på Avaaz och som politisk konsult. Idag bor Paul som är född i Australien Paul i Stockholm. Dessutom har han bott i både Stockholm och Göteborg.

Ordinarie styrelseledamot: Maja Dahl

Maja Dahl har under flera år arbetet inom den antirasistiska rörelsen i Sverige, både genom utbildnings- och nätprojekt. Hon har producerat och pratat i den feministiska podcasten Fan vad Fittigt. Numera är Maja kommmunikationsansvarig för tankemedjan Arena idé.

Skifte för Sverige (802461-8087)

Emågatan 50-52, 128 46 BAGARMOSSEN

Ansvarig utgivare av Skiftet.org: Robin Zachari