Melonkuppen i Mello ikväll: “Glöm inte Gazas barn”

I publiken vid scenen på Scandinavium på deltävlingen i Göteborg, stod två vattenmeloner. Melonerna Olivia och Bea hade med sig en banderoll som du kunde läsa i TV-rutan precis när omröstningen stängde för kvällen, som löd: “Glöm inte Gazas barn”

https://www.instagram.com/p/C3QBrYsta1B/

Bakom protesten stod folkrörelsen Skiftet, som hade en tung påminnelse till Mello-publiken: Medan Israel deltar i Eurovision som vanligt, fortsätter dess högerextrema premiärminister Benjamin Netanyahu att bomba Gaza.

– Mello är en folkfest och många barn röstar på sina favoriter här ikväll. Internationella brottsmålsdomstolen i Haag har krävt att Israel ska skydda just civila och barn. Om Netanyahu fortsätter bomba barn, så ska inte Israel vara med och uppträda på en fest för barn över hela Europa, säger Olivia Linander från Skiftet.

Hon fortsätter:

– Netanyahus bomber har dödat tusentals barn i Gaza, och de som överlevt riskerar nu att dö av hungersnöd. Även terroristgruppen Hamas måste omedelbart släppa alla gisslan så de kan återförenas med sina familjer. Såväl palestinska som israeliska barn måste få leva ett liv i fred.

Palestina får inte vara med i Eurovision, och den palestinska flaggan är förbjuden där. Vattenmelonen har blivit en internationell symbol för mänskliga rättigheter i Palestina, när flaggan censureras.

– Därför klär vi oss i den symboliska vattenmelonen. Netanyahu vill att vi ska glömma Gazas barn. Men vi tänker inte låta Mello eller Eurovision bli en propaganda-show för Netanyahus högerextrema regering, säger Bea Almhagen i den andra melondräkten.

Över 30 000 människor har skrivit under en namninsamling som kräver att Israel ska uteslutas ur Eurovision, som Sverige i år står värd för.

————

Skiftet är folkrörelsen som sammanför människor som vill att alla ska ha en röst i samhället, för ett mer rättvist Sverige. Vi vet att när folk jobbar tillsammans hörs våra röster och vi kan ställa makten mot väggen.

Fler nyheter