Glöm inte Gazas barn

Ikväll, 10 februari, är Skiftet på plats i publiken på Mello i Göteborg, nära scenen. Två personer från Skiftet kommer att bära vattenmelonsymbolen på sig och kommer att hålla upp budskapet “Glöm inte Gazas barn” framför kamerorna.

Varför gör vi detta?

Mello är en folkfest för alla, och många barn röstar på sina favoriter här ikväll. Vi vill påminna om verkligheten för de barn som tillbringar kvällen i Gaza. Israels högerextrema premiärminister Netanyahu vill att vi ska glömma Gazas barn – han vill dölja sina dödliga bomber bakom glitterbomben som är Eurovision.

Vi ställer oss frågan: Ska Eurovision i Malmö få vara en propagandakväll för Netanyahu och hans högerextrema regering? Detta trots att de sagt att de inte vill agera i enlighet med kraven från Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, dvs att Israel ska skydda civila och barn i Gaza. [1] Eller ska Eurovision vara för alla, en fest där både palestinska och israeliska barn ska få fira i en fredlig värld.

Terroristgruppen Hamas terrordåd den sjunde oktober var en fruktansvärd grymhet och Hamas måste släppa alla gisslan så de kan återvända till sina familjer, inte minst för alla barns skull. Eurovision ska kunna vara öppet för alla barn och barnfamiljer som vill det!

De som drabbas värst av Netanyahus krig är Gazas barn. De barn som överlevt Netanyahus bombattacker är nu farligt nära undernäring och svält, och många är fast under rasmassorna. [2]

Glöm inte Gazas barn!

Varför vattenmeloner?

Palestinas flagga är förbjuden i Eurovision, så istället för vi in en annan symbol för palestiniernas mänskliga rättigheter, nämligen vattenmelonen.

Ett vanligt sätt för människor att kringgå censur och osynliggörande, är att uppfinna nya symboler och signaler. Därför har palestinier över hela världen börjat använda vattenmelonen som en symbol för sin kamp för sina mänskliga rättigheter.

Varför är det särskilt viktigt för Netanyahu att Israel är med i Eurovision just nu?

Netanyahu vill att vi ska blunda för barnen i Gazas lidande. Där pågår en humanitär katastrof och Netanyahu tänker inte göra något för att avvärja den. [1]

Att ha en israelisk artist på scen i Eurovision hjälper Netanyahu att tvätta rent sitt anseende. Men varken Mello eller Eurovision får bli en propaganda-show för Netanyahus högerextrema regering.

Att Israel tillåts stå på scen och representera sitt land inför miljoner barn är en stark signal om att Eurovision blundar för vad Netanyahu gör mot barnen i Gaza. Eurovision är en viktig symbol, och kultur spelar roll när värderingar formas bland både barn och vuxna. Ändå säger Europeiska Radio- och TV-unionen (EBU), som arrangerar Eurovision, att de inte tänker utesluta Israel.

Källor

[1] The Guardian, Israeli officials accuse international court of justice of antisemitic bias, https://www.theguardian.com/world/2024/jan/26/israeli-officials-accuse-international-court-of-justice-of-antisemitic-bias

[2] Rädda Barnen, Barnen i Gaza behöver skydd och nödhjälp, https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/katastrofer/barnen-i-gaza/

Fler nyheter