Nya TTIP-dokument vittnar om minskad kemikaliesäkerhet

Förra året krävde EU-parlamentet att dess övre instans, kommissionen, inte ska låta fulhandelsavtalet TTIP försvåra införandet av kemikalielagstiftning. Men idag släppte kommissionen två dokument som ignorerar dessa krav.

En av texterna, om det så kallade regulatory co-operation, innebär att föreslagna regleringar från EU-kommissionen om exempelvis kemikalielagar eller andra miljö- och hälsorelaterade frågor måste godkännas av ett särskilt råd. Utdrag ur dokumentet:

To establish and reinforce bilateral regulatory cooperation in areas where the Parties identify common interests and where this cooperation would benefit citizens, entities subject to regulation, in particular small and medium sized enterprises, as well as the public interest; /…/

Det här riskerar att leda till en lagstiftningsmässig istid – man vill helt enkelt göra det svårare reglera om sånt som kan påverka storföretagens beräknade vinster negativt. Kort sagt öppnar detta dörrar för tveksamma kemikalier i livsmedelsprodukter.

Mängder av experter ställer kritiska till förslagen. Bland andra Baskut Tuncak, jurist för Center for International Environmental Law och miljöjuristen Laurens Ankersmit har uttalat sig:

The latest TTIP proposals would allow ‘regulatory cooperation’ to affect the implementation of EU chemical laws,” says Baskut Tuncak, Senior Attorney with CIEL. “This is a serious threat to EU chemical laws and policies as the US continues to lobby against more protective EU standards. /…/

Regulatory cooperation in TTIP mimics the European Commission’s controversial agenda for lean EU regulations, which it calls Better Regulation,” adds Laurens Ankersmit, EU Trade & Environment Lawyer with ClientEarth. “TTIP would therefore cast its controversial elements in stone, putting yet another brake on regulators’ ability to manage hazardous chemicals.

Problemet är alltså att TTIP, i sin nuvarande form, är oförenligt med en ansvarsfull och säker kemikalielagstiftning för EU:s medborgare. Och när lobbyister får möjligheten att påverka regleringar kring kemikalier som tillverkas av deras egna klienter kan vi inte lita på medborgarnas bästa alltid ställs först. Det blir helt enkelt en lönndörr för lobbyister och redan innan avtalet är underskrivet har det påverkat vår kemikalielagstiftning.

Fler och fler engagerar sig mot det mörka handelsavtalet i Europa, och även i Sverige har vi sett ett snabbt växande motstånd och manifestationer i landet. Vill du vara med? Gör som över 43 000 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill stoppa TTIP «

Fler nyheter