Håll källkritiken hårt i handen

Är du utsatt för valpåverkan? Frågan är så klart retorisk. Med nio dagar kvar till valdagen är vi alla utsatta för påverkansförsök att rösta åt ena eller andra hållet.

Valaffischerna ha varit ett naturligt inslag i valen länge. Nyare är de digitala påverkansförsöken. SVT visar i en undersökning att riksdagspartierna tillsammans har 100-tals betalda annonser som snurrar på Facebook. Med det som kallas ”micro-targeting” kan annonserna riktas mot individer med millimeterprecision. Är du en 55-årig man som gillar LRF på Facebook får du se helt andra annonser än din 18-åriga dotter som gillar Naturskyddsföreningens sida på Facebook, trots att ni bor under samma tak.

Det är inte bara partierna som nyttjar den här möjligheten till annonsering. Även intresseorganisationer som vill påverka valutgången betalar för att synas i ditt flöde. För att inte tala om anonyma sidor som nästlar sig in i bland vänners glada fredagsuppdateringar. Ett exempel på en sådan Facebooksida är Rödgrönröra. I förra valrörelsen fick de pengar från Stiftelsen Fritt Näringsliv, som bland annat finansierar den borgerliga tankesmedjan Timbro. Vem som finansierar, och står bakom, Rödgrönröra idag vet ingen.

Problemet med det som kallas ”dark ads” eller riktade annonser på Facebook har uppmärksammats länge. Facebook försöker på olika sätt att öka transparensen för att ”demokratisäkra” plattformen. Det går väl sådär. Den sökmotor de byggt för att söka politiska annonser finns ännu bara för den amerikanska och brasilianska marknaden.

Utöver möjligheten att rikta annonser finns det andra problem på både Facebook och Twitter nämligen falska konton, så kallade bottar, som styrs från bland annat Ryssland och Iran. FoI släppte nyligen en rapport där de menar att bottar dessutom i hög utsträckning propagerar för Sverigedemokraterna och ofta sprider artiklar från rasistiska sidor som Samtiden och Nya Tider.

Som att det inte vore nog. Säpo varnar också för valpåverkan. Bland annat rör det sig om desinformation vad gäller valfusk. Nyligen rapporterades det att Sverigedemokraterna utsatts för valfusk, en bild de själva skapat. Inga bevis finns för att det är sant. SD menade att det saknades valsedlar på förtidsröstningslokaler, att röstmottagarna slängt dem. Till saken hör att i Sverige finns över 2 700 förtidsröstningslokaler och att partierna är i viss utsträckning ansvariga för att det finns valsedlar i vallokalerna. Valmyndigheten menar att det skett vissa handhavandefel, men att det inte rör sig om någon form av valfusk.

I tider som dessa finns det endast en som är din bästa vän och det är källkritiken. Håll den hårt i handen fram till valdagen, men gärna också därefter. Allt som står på internet är inte sant och det är upp till dig att bedöma om det är det. Här får du lite hjälp på traven från Skiftet! Även DN ger dig stöd i hur du kan upptäcka falska konton på internet.

PS. Vill du öka transparensen på och bidra till att demokratisäkra Facebook, bli en annonskollare! Läs mer på annonskollen.info.

Fler nyheter