Löfven börjar se riskerna med frihandelsavtalet

Statsminister Stefan Löfven får kritik av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gällande frihandelsavtalet mellan EU och USA. Sjöstedt menar att regeringen har fegat ur när det gäller frihandelsavtalet mellan EU och USA”.

Frihandelsavtalet som Sjöstedt kritiserar regeringen för är The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), som just nu förhandlas mellan USA och EU. Den obehagliga delen av TTIP är Investor-state dispute settlement (ISDS) som är en sorts stängda domstolar. Dessa kringskär svensk lagstiftning då de innebär att storföretag kan stämma stater om de känner att företagens vinster är hotade på grund av demokratiska beslut.

En annan mörk del av TTIP är storföretagens lobbyism. Gissa hur mycket storföretaget Monsanto och oljejättar som BP och Chevron lägger på lobbyism i USA för att få igenom ett handelsavtal mellan USA och EU? Över en kvarts miljard kronor.

Löfven kommenterar Sjöstedts kritik till Expressen:

Vi har i Sverige en export som motsvarar 50 procent av vår BNP. Då förstår ju alla att vi har nytta av frihandel. Frihandelsavtal mellan EU och USA är i grunden bra. Man kan inte börja i den andra änden och säga att frihandelsavtal är i grunden dåligt.

/…/

Men däremot får det inte vara på vilka villkor som helst, och det är jag också tydlig med. Frihandelsavtal ska inte försämra sociala villkor eller mänskliga rättigheter, det är inte till för det. Det är till för att lyfta handeln och ta bort olika hinder, tariffer och tullar. Man ska börja i den positiva änden.

Är då Löfven beredd att öppna för ett TTIP utan vidriga klausuler? Nja, men det är ett steg på vägen.

Fler nyheter