Politiker skapade klyftor för att skapa tillväxt – du kan definitivt gissa vad som hände sen

Tanken när somliga västländer i början av 80-talet drog igång väldiga projekt för ökade klyftor var att det skulle skapa tillväxt och välstånd som i slutändan skulle göra alla rikare. Massiva skattesänkningar till de som tjänade mest, hård kamp mot fackförbund och pressade lägstalöner skulle ge en boost för tillväxten.

Nu har vi testat det i 30 år. Resultatet är det lite si och så med, skriver The Guardian.

En ny OECD-rapport [pdf] konstaterar att exempelvis Storbritannien har gått miste om 20 procents tillväxt de senaste 30 åren. Det är en hel del. I Sverige är inkomstklyftorna inte lika stora, men även här är det gott om tillväxt som uteblivit – närmare 9 procent, menar rapporten. Utöver att klyftor minskar tillväxten konstaterar också rapporten att satsningar på de som tjänar minst, det som i vardagligt tal kallas fördelningspolitik, inte har någon negativ påverkan på tillväxten.

Visst, klyftorna i Sverige är jämförelsevis små, men de ökar. Förra året visade en annan OECD-rapport att klyftorna växer snabbare i Sverige än i något annat västland. Det finns de som tycker det är helt okej, men inte ens de brukar vara särskilt sugna på utebliven tillväxt.

Det är dags för somliga att ta sig en rejäl funderare.

 

Twitterröster:

 

 

Fler nyheter