Frankrikes handelsminister vägrar skriva under TTIP

Som det ser ut nu vill inte Frankrike skriva under frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU, rapporterar Euractiv. Frankrikes handelsminister Matthias Fekl gjorde det tydligt tidigare idag att TTIP inte är aktuellt så länge ISDS är en del av det.

ISDS, eller Investor State Dispute Settlement, är en del av de flesta handelsavtal, och reglerar hur utländska företag ska kunna stämma stater för uteblivna vinster. Systemet är designat för handel med instabila eller icke-fungerande stater för att skydda företag mot exempelvis förstatliganden och andra inskränkningar som skulle förstöra deras investeringar.

EU och USA har båda fungerande rättssystem med fungerande nationella lagar. Då förefaller det minst sagt märkligt att flytta ut tvisterna till en speciell nämnd, fri från insyn och nationella lagar.

Problemet är dessutom att ISDS-liknande upplägg har hängt med i flera andra handelsavtal och amerikanska företagsjurister har varit kopiöst kreativa i sin användning av reglerna. Som när Uruguay försökte begränsa tobaksreklam – då kom tokbaksbolagens jurister med skadeståndskrav. Samma sak i Australien och Nya Zeeland.

Tidningen Fokus slog i förra veckan fast att ISDS inte hade varit något problem ”om amerikanska jurister varit mindre skickliga”. Och det är där skon klämmer.

I en tid när Sverige håller på att reglera vinstuttaget i välfärden öppnar TTIP och ISDS upp för bråk. Utländska storbolag vill ju ha valuta för sina investerade pengar.

Frankrike känner samma sak och vägrar skriva under ett avtal med ISDS i. Och då faller hela projektet.

Betyder det att faran är över? Nej, självfallet inte. Fler regeringar måste följa Frankrike.

Det som behövs nu är fortsatt folkligt tryck. Det här avtalet går att stoppa, men då måste vi tillsammans markera att vi inte kommer skriva under något hemligt avtal, vi kommer inte tillåta att företag får stämma stater bara för att de inte gillar lagar vi stiftat i demokratisk ordning och vi kommer inte acceptera TTIP.


Om du inte redan är en av de närmare 10 000 som anslutit dig till vår kampanj mot TTIP borde du visa var du står och skriva under vår namninsamling redan nu.

 

Fler nyheter