Hej svenska banker! Ni stödjer högerextremismen.

Hej svenska banker, 

Skiftet har granskat hur högerextrema, rasistiska och nazistiska organisationer finansierar sin verksamhet. Pengar är en nödvändighet för att de här organisationerna ska kunna nå ut med sitt budskap. Om vi kan strypa tillgången till pengarna, kommer organisationerna ha svårare att nå ut med sitt hat.

Vi har funnit att många högerextrema organisationer och nyhetssajter använder sig av Swish, vilket betyder att de har ett konto hos någon av de elva svenska banker som äger eller är anslutna till Swish. Swish menar att de är oförmögna att göra något åt att verksamheterna använder deras tjänst, då det är bankerna som beviljar konto och Swish-nummer.

Flera av organisationerna och nyhetssajterna använder sig av privata konton för insamling. De som har ett företagsnummer, och därmed ett konto hos en av de elva banker som erbjuder Swish, är följande organisationer:

  • Det fria Sverige: Det fria Sverige är en nystartad organisation som vill fungera som en organisation för svenskar, baserat på etnicitet. Det fria Sveriges grundare och ordförande Dan Eriksson drev tidigare den nazistiska podcasten Motgift, numera Radio Svegot.  Med hjälp av Swish har Det fria Sverige samlat in över en miljon kronor. För de pengarna har de köpt en fastighet där de ska öppna Svenskarnas hus där de kommer att bedriva verksamhet för ett etniskt rent Sverige. Dan Eriksson har även kallat Nürnbergrättegångarna för “en skam för den europeiska civilisationen”.
  • Svegot: Svegot är Det fria Sveriges mediaplattform. Plattformen är en utveckling av bland annat den nazistiska podcasten Motgift. Svegot har precis blivit blockade från Youtube på grund av sitt kränkande och rasistiska innehåll.  
  • Alternativ för Sverige (AfS): Det rasistiska och högerextrema partiet AfS använder Swish för att samla in donationer. AfS är en av de största högerextrema organisationerna på Facebook. AfS vill ersätta Migrationsverket med ett “återvandringsverk” och utvisa hundratusentals människor från Sverige. Medlemmar i partiet poserar också med fascister på bilder och sprider nazistpropaganda.
  • Nya tider: Nya Tiders grundare Vávra Suk har kopplingar till svenska nazistorganisationer och var tidigare medlem i det nationalistiska och högerextrma partiet Nationaldemokraterna. Det var efter ett bråk med nationaldemokraterna som Suk lämnade partiet och startade Nya Tider. En av Nya Tiders journalister har tidigare skrivit för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Flera journalister har även kopplingar till den våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen.
  • Logik förlag: Ett nazistiskt bokförlag som drivs av bland annat Stefan Jacobsson, före detta partiledare för nazistiska Svenskarnas parti. Logik förlag har bland annat varit medarrangörer till en konferens som bjudit in rasideologer och förintelseförnekare.

Följande organisationer använder privata Swish-konton för att ta emot donationer:

Skiftet är väl medvetna om att bankers policys ofta endast tillåter nedstängning av konton för de fall att de ägnar sig åt olaglig verksamhet, men vi vill ändå uppmärksamma er på den verksamhet som bedrivs med hjälp av organisationerna har tillgång till ett bankkonto. Möjligheten att använda Swish förenklar finansieringen av deras hatpropaganda. Har ni som bank möjligheten att strypa tillgången till banktjänster för de här grupperna, skulle deras verksamhet försvåras, och därmed förminskas, avsevärt.

Mer information om Skiftets granskning hittar ni här och här.

Över femtusen svenskar håller med oss om att det är dags att avfinansiera extremhögern. Skiftet hoppas att ni banker snart sällar er till den skaran.

Bästa hälsningar,
Skiftet

Skiftet har skickat brevet till följande banker, som alla erbjuder Swish:

– Danske bank
– Forex bank
– Handelsbanken
– ICA Banken
– Länsförsäkringar
– Nordea
– Skandia
– Sparbanken syd
– Swedbank
– Ålandsbanken
– SEB

Fler nyheter