Stryp hatpropagandan – så stödjer techbolagen hatet

Inga åsikter tar så stort utrymme på internet som de högerextrema. De får hjälp av varandra men även av algoritmerna på Facebook och Twitter och av falska konton som har till uppgift att sprida hatpropaganda. Internet är nyckeln till de högerextremism framgång.

Skiftet har kartlagt vilka olika techbolag som låter svenska högerextrema grupper, nyhetssidor och podcasts att använda deras tjänster.  Så länge tech-bolagen låter högerextremismen använda deras tjänster, stödjer de hatet.

Internet har blivit nödvändigt för alla organisationer och individer för att nå ut med sitt budskap. Högerextrema organisationer och nyhetssatjer utgör inget undantag. De använder sociala medieplattoformar som Facebook och Twitter för att sprida gravt vinklade nyheter, falska nyheter och hat. Dessa plattformar är även programmerade för att den typen av innehåll ska få maximal spridning, eftersom innehållet ger många interaktioner, som delningar och likes.

Via sociala medier sprider de högerextrema hat och falska nyheter. Men det krävs mer än sociala medier för att de högerextrema ska kunna sprida sitt budskap. De behöver en plats på internet, det vill säga en webbsida, men framförallt behöver de pengar.

De flesta högerextrema organisationer och nyhetssajter drar in pengar genom försäljning och donationer. För det krävs det en betalningslösning. Likaså kräver webbsidor en webbadress och ett webbhotell.

Det är nödvändigt för de högerextrema att använda sig av tjänster som erbjuds av olika företag, ofta från stora så kallade tech-bolag, för att kunna finnas på internet. Utöver sociala medier rör det sig om världsomspännande betalningslösningar som Stripe och PayPal,, webbhotell, podcastplattformar och till och med ljudstreamingtjänsten Spotify.

De flesta stora techbolag har användarvillkor som kräver att dess kunder inte ägnar sig åt rasism, fascism eller våldsbejakande verksamheter. Ändå låter flera av världens främsta tech-bolag organisationer, nyhetssidor och andra sammanslutningar med rasistisk eller nazistisk agenda använda deras tjänster.

Det är dags för techbolagen att strypa sina tjänster för högerextrema organisationer så att de får svårare att sprida sina budskap.

Här är betalningslösningarna som stödjer hatet.

Varför vill Skiftet begränsa yttrandefriheten?

Kampanjen “Stryp hatpropagandan” handlar inte om att begränsa yttrandefriheten. Den yttrandefrihet vi har är en rättighet gentemot staten. Men yttrandefriheten garanterar inte på något sätt varken individer eller organisationer att använda privata tjänster på en marknad för att sprida sina budskap, särskilt inte om de budskapen bryter mot tjänsternas användaravtal.

Skiftet värnar yttrandefriheten, men vi vill även att företag som har policys mot hat använder dem.

Varför inte alla extrema hatgrupper?

Skiftet tittar specifikt på desinformation, fake news och hat på nätet. Där är högerextrema grupper och nyhetssajter de som får absolut mest spridning, visar forskning. Fokus för den här kampanjen ligger därför på högerextremismen. Skiftet har använt sig av Stiftelsen Expos wiki för att identifiera högerextrema grupper.

Vad är betallösningar?

En betallösning är en tjänst som gör det möjligt att betala eller donera pengar, i det här fallet över nätet. De största aktörerna på området är företagen Stripe och PayPal. Swish är också en betalningslösning som ägs av svenska banker, likaså Bankgirot.

Klarna är ett annat exempel på en betalningslösning, men den används inte av högerextrema organisationer eller nyhetssajter.

Fler nyheter