Så skulle ett handelsavtal för vanligt folk se ut

Syftet med fulhandelsavtalet TTIP är att harmonisera regleringar mellan EU och USA för att förenkla handeln över Atlanten. Men vad innebär det när lagstiftningen är så pass olika – och vilka regleringar får vika undan?

Det är här faran med TTIP kommer in. När vi tittar på hur EU avser ”harmonisera” regleringar inom områden som kemikalielagstiftning, arbetsrätt och miljöskydd ser vi, gång på gång, att det nästan uteslutande sker till storbolagens fördel. Det är de minimala regleringarnas avtal. Förslagen framstår mer som en önskelista från storbolagen än ett handelsavtal för medborgarna. I grunden handlar det inte om någon harmonisering – snarare en minimering.

Ekonomiprofessorn Lawrence Summers, som tidigare varit ekonomisk rådgivare åt president Barack Obama, skriver i den amerikanska tidningen Washington Post att initiativ som TTIP upplevs som elitprojekt med väldigt lite hänsyn till vanliga människor:

The core of the revolt against global integration, though, is not ignorance. It is a sense — unfortunately not wholly unwarranted — that it is a project being carried out by elites for elites, with little consideration for the interests of ordinary people. They see the globalization agenda as being set by large companies that successfully play one country against another.

Precis som vi som kritiserar avtalet menar han att TTIP borde vara ett projekt som går nerifrån och uppåt, snarare än tvärtom. Från internationella handelsavtal till riktiga harmoniseringsavtal – där arbetstagares rättigheter och viktiga regleringar som skyddar människor och miljön står i centrum.

Att ge storföretag större utrymme måste alltid vara sekundärt. När det kommer till kritan reglerar vi för alla människors skull, inte för samhällseliten. Nu behöver vi säga ifrån. Om du inte redan gjort det – gör som 46 224 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill stoppa TTIP «

Fler nyheter