Malmström bryr sig inte om kritiken – tar TTIP till nästa nivå

Trots det stora folkliga missnöjet och alla protester runtom Europa fortsatte i måndags förhandlingarna om fulhandelsavtalet mellan EU och USA. Och inte nog med det – förslagen har blivit värre.

Senast i januari förra året avbröt man förhandlingarna om fulhandelsavtalet TTIP till följd av massiv kritik – framför allt mot den del som behandlar storföretagens rätt att stämma länder vars lagstiftning minskar deras vinster:

Investor–State Dispute Settlements, ISDS.

Så vad har hänt sedan dess? EU-kommissionär Cecilia Malmström har istället föreslagit en permanent domstol med 15 domare och ytterligare sex domare som behandlar överklaganden. Skillnaden är alltså främst att domstolen är permanent och kallas för Investment Court System som förkortats ICS. Därmed har all viktig kritik mot avtalet bara … viftats bort, även om innehållet är i princip detsamma.

Några av TTIP:s problemområden
 • Affärer framför demokrati. TTIP-klausulen ISDS gör att stater riskerar att bli stämda i direktörsdomstolar om deras reformer hotar storföretagens vinster. Att det byter namn till ICS gör ingen relevant skillnad.
  » Läs mer
 • Viktiga skydd kan försvinna. De ”handelshinder” som riskeras tas bort är bland annat regleringar som skyddar dig mot tveksamma kemikalier i produkter. Även miljöskydd, löneskydd och fackliga åtgärder står i skottlinjen.
  » Läs mer
 • Problem för småföretagen.  Småföretag riskerar ett stort slag i magen när stora företag med billiga produkter, låg säkerhet och outsourcad produktion sköljer.
  » Läs mer
 • Risk för lagstiftningsmässig istid. När EU-kommissionen vill införa en reglering måste denna godkännas av en så kallad Regulatory Co-operation Board – kort sagt något som öppnar lönndörrar för lobbyister.
  » Läs mer
 • Dolda möten och stängda dörrar. Trots att man ska involvera EU:s medborgare och regeringar har förhandlingar ofta skett i hemlighet med affärslobbyister.
  » Läs mer

Det börjar bli tydligt att EU-kommissionen väntar på ”rätt” tillfälle att gå vidare med avtalet utan att vi riktigt hinner förstå vad som händer. Därför ska vi tillsammans se till att det tillfället aldrig kommer. Om du inte redan anslutit dig till kampanjen mot TTIP – gör det nu.

» Jag vill stoppa TTIP nu «

Fler nyheter