Svenska medier får upp ögonen för TTIP

Två saker avgör om svenska medier skriver om TTIP – det kommande handelsavtalet mellan EU och USA. Det ena är, inte särskilt förvånande, att en ny förhandlingsrunda dragit igång. Då ökar medieintresset.

Det andra, mycket mer intressanta, är hur mycket medborgarna protesterar.

All rätt att bråka

Avtalet är problematiskt på många vis. Dels handlar det om investeringsskyddet, ISDS, som riskerar ge företag rätten att stämma stater som stiftar lagar som begränsar deras vinster.

Tobaksjätten Philip Morris har använt sådana klausuler i andra handelsavtal för att stämma bland andra Australien när regeringen införde regler för hur cigarettpaket får se ut.

Och sedan är det hemlighetsmakeriet. Allmänheten får nästan inte veta något alls om hur förhandlingarna mellan EU och USA går.

Stor fråga i Europa

TTIP har varit på agendan länge i flera europeiska länder – i synnerhet i Tyskland. Där har en väldig koalition av intressegrupper, ledda av Skiftets systerorganisation Campact, gjort TTIP till en stor politisk fråga.

Och medierna har hängt på. Stora protester med tacksamma bilder har varit en del av strategin, och den har fungerat. Det går inte längre att öppna en tysk tidning utan att läsa om TTIP.

Svenska medier vaknar

Även de svenska medierna har vaknat till liv. De första artiklarna skrevs för ungefär två år sedan. I maj förra året drog en förhandlingsrunda igång och branschpressen skrev en hel del.

Trenden är tydlig: det skrivs allt mer om TTIP. Och artiklarna finns inte längre bara i ekonomitidningarna och -bilagorna. Det är numera vardagsmat med artiklar i mainstreampress, på debatt-, ledar- och kultursidor.

Skärmavbild 2015-03-27 kl. 10.02.19

Grafen kommer från Mediearkivet, som sammanställer allt som skrivs i svensk press. Kurvan visar tydligt att antalet skrivna artiklar går upp och ner från månad till månad. Men titta också på trendlinjen.

Något har hänt.

Hoppades smyga igenom avtalet

Det här är dåliga nyheter för EU-ledningen. Det var ingen där som hade räknat med att TTIP skulle bli en explosiv fråga.

”Debatten i Sverige har periodvis varit polariserad”, skriver företrädare för tankesmedjorna Katalys och Cogito på DN Debatt idag. Och det är sant.

Förut fanns det bara en pol. Nu finns det två.

»Gör som 30 000 andra svenskar – skriv under mot storföretagens maktmanöver«

 

Fler nyheter