ERBJUDANDE: För 100 000 får du påverka EU-ledningen ”utan strul”

Just nu förhandlas handelsavtalet The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) bakom stänga dörrar mellan USA och EU. Avtalet kan innebära ett hot mot vår demokrati, miljö och vår välfärd och då är transparens oerhört viktigt.

Men EU-kommissionen tycker att de har varit transparenta kring avtalet vilket de nöjt skryter om i sociala media:

Bilden är tagen den 5:e februari under eventet The 2nd Annual EU-US Trade Conference The Transatlantic Trade & Investment Partnership som organiseras av Forum Europe. När man studerar bakgrunden som handelskommissionär Cecilia Malmström står framför ser man logotyperna för några med stort intresse av detta handelsavtal:

Malmström
Malmström
  • Pfizer, ett multinationellt läkemedelsbolag som har gott om pengar att tjäna på att jobbiga regleringar försvinner – eller att för dem fördelaktiga regleringar finns kvar i form av patents löptid.
  • BSA, som företräder upphovsindustrin i USA och som genom åren drivit igenom allsköns övervakningslagar i Västvärlden.
  • Sidley, USA:s sjätte största firma för företagsjuridik som ser framför sig en lukrativ bransch där de kan driva juridiska processer åt storföretag mot stater i hemlighet.

Men varför är det ett problem att exempelvis läkemedelsbolag sponsrar event för att påverka politiker?

Nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz går så långt att säga att moderna handelsavtal dödar människor genom patent som skyddar medicinföretagens intressen:

But the TPP would make the introduction of generic drugs more difficult, and thus raise the price of medicines. In the poorest countries, this is not just about moving money into corporate coffers: thousands would die unnecessarily.

Steiglitz pratar om The Trans-Pacific Partnership (TPP) som är samma typ av avtal som TTIP men mellan USA och länder i Sydamerika, Sydostasien och Oceanien. Den kritik som framförs mot TTP är därför värd att ta på allvar när man beaktar TTIP.

Därför är det så viktigt att att granska storföretagslobbyns intressen och denna typ av fulhandelsavtal. Särskilt när 93 procent av alla konsultationer kring avtalet är med storföretagslobbyn.

Vi på Skiftet har grävt i den påstådda öppenhet[EN] och kan avslöja hur mycket pengar det kostar att köpa platsen bakom Malmström. Genom att gräva fram prospektet till programmet och prislistan kan visa att storföretagsintressen har betalat 10 000 euros, närmare 100 000 kronor plus moms för att synas tillsammans med Malmström:

Sponsorpaket

Vi har alltså fyra storföretagsintressen som betalat totalt nära 400 000 för att synas uppe på scenen. Det är rätt mycket pengar kan de flesta tycka. Men det verkar inte stoföretagslobbyisterna som i programmet lovas:

cost-effective and hassle-free means of successfully targeting the key decision makers in EU-US trade.

Det är alltså billigt och enkelt att få tillgång till till makthavarna som bestämmer om handelsavtalet. Billigt är dock en definitionsfråga när det kostar 10 000 € att köpa premiumpaketet för att synas bakom en politiker. Är du mindre rik kan du sponsra fikat eller varför inte en VIP-middag. Detta talar EU-kommissionen tyst om precis som att de inte vill prata högt om hur politiker som går bilföretagens ärenden sponsras av just dessa bilföretag.

Varför ska vi lita på dem om deras löften om transparens när de inte ens är öppna med vad storföretagslobbyn betalar för att synas tillsammans med dem? Det finns inga skäl och därför har »24 000 skrivit under kampanjen Stoppa TTIP«.

Fler nyheter