Oljejättarnas miljonpris för att få attackera demokratin i Sverige

Skiftets granskning av lobbyismen i USA kring det transatlantiska handelsavtalet går in på sin tredje dag. Vi kunde för två dagar sedan visa hur livsmedelsjätten Monsanto lagt över 78 miljoner kronor på att lobba, bland annat för ett förslag som skulle runda de folkvalda och ta deras krav via stängda domstolar. Igår kunde vi avslöja att det statligt delägda SSAB också lade miljonbelopp på lobbyism rörande handelsavtalet.

Idag har vi kommit till oljejättarna.

Oljejeättarna lobbar för hundratals miljoner

Vi på Skiftet har fortsatt vår granskning av företagens lobbyism kring det transatlantiska handelsavtalet mellan USA och EU som kallas för Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Genom att söka i en databas från partipolitiskt neutrala organisationen OpenSecrets som granskar lobbyism i USA har vi hittat att minst två oljebolag som aktivt lobbar kring avtalet.

Det första är Chevron som kanske mest kända för att de släppte ut 68 miljarder liter giftigt vatten i Ecuador. Det andra bolaget är Brittish Petroleum (BP) vilka är mest kända för att de låg bakom världshistoriens värsta oljekatastrof när de släppte ut olja i den mexikanska golfen 2010.

180 miljoner kronor

Vår granskning visar att dessa två bolag lagt minst 180 miljoner kronor på att lobba om bland annat TTIP. [1] Men varför är oljejättarna så intresserade av handelsavtalet mellan USA och EU?

De vill trycka ned kemikalier under ditt hus och stämma Sverige om vi säger nej

Chevron är ett av de bolag som är störst i världen när det kommer till fracking. Kortfattat är fracking en metod för att kunna utvinna fossila bränslen såsom olja och naturgas. Metoden går ut på att man borrar ett hål i marken där man sedan pumpar in stora mängder vatten som är blandat med kemikalier. På detta sätt skapas det sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan och därigenom frigörs naturgas eller olja. Därefter leds gasen eller oljan upp till ytan och bort för konsumtion. Framställningen av denna gas hotar både närmiljön och klimatet i förlängningen.

Även BP ägnar sig åt metoden men i mindre utsträckning. Men vad har detta med ett handelsavtal att göra? Allt fler länder och delstater inför förbud mot metoden däribland New York och detta vill dessa bolag förhindra genom stämningar. Faktum är att det redan har hänt och genom en del av TTIP kan det potentiellt hända i Sverige.

I TTIP finns det en del som kallas Investor-state dispute settlement (ISDS). Det är en stängd skiljedomstol där storföretagen lokaliserade i ett land kan stämma en annan stat om de ser sina vinster hotade. Det är där oljejättarna kan komma att stämma Sverige på astronomiska summor.

Det kanske mest uppmärksammade fallet är när den kanadensiska delstaten hade en folkomröstning som sa att de skulle förbjuda fracking. Efter beslutet stämde stämde ett kanadensiskt bolag staten via ett amerikanskt dotterbolag på 250 miljoner $. Det kunde de göra tack vare ett handelsavtal mellan USA och Kanada.

Men låter inte det väldigt långsökt? Nej, faktum är att det statliga ägda svenska Vattenfall har stämt den tyska staten på 50 miljarder kronor eftersom Tyskland vill avveckla sin kärnkraft. Om ett statligt svenskt bolag kan försöka stämma den tyska staten på 50 miljarder kronor så kan ett amerikanskt oljebolag göra samma sak mot Sverige.

Och det är därför oljejättarna är beredda att lägga 180 miljoner kronor för att lobba kring bland annat TTIP. Känns tryggt va?


 

Vill du stoppa oljejättarna från att kunna stämma svenska staten på mångmiljardbelopp? Då kan du göra som 13 500 andra och >>skriva under vår kampanj för att stoppa TTIP<<.


Källor:

[1]

2013 – Kvartal 1 3 366 000 $ Kvartal 2 1 840 000 $  Kvartal 3 2 030 000 $ 40 000 $ Kvartal 4 2 500 000 $ 3 000 000 $ 2 500 000 $

2014 – Kvartal 1 2 240 000 $ Kvartal 2 2 800 000 $ Kvartal 3 3 000 000 $

Totalt motsvarande 180 000 000 kronor

Fler nyheter