Tobaksbolag hotar stämma Nya Zeeland – Sverige kan vara näst på tur

Gissa vilka som inte gillar att många länder försöker begränsa skadeverkningarna av tobak? Tobaksbolagen såklart. Detta har lett till en ny strategi: stämma stater som vill begränsa tillgången och attraktiviteten av tobak.

Men hur är det ens möjligt? Jo genom handelsavtal mellan stater kan bolagen få till skiljedomstolar om de ser sina vinster hotade. Två kända exempel är Uruguay och Australien. I fallet Uruguay har tobaksbolagen stämt staten genom ett handelsavtal med Schweiz. Orsaken? Landet ville begränsa tillgången på tobaksvaror. Och när Australien ville införa generiska cigarettpaket stämdes de av världens största tobaksbolag; Philip Morris. Rättegångskostnaden för den australiensiska staten beräknas uppgå till 20 miljoner dollar.

Men tobaksbolagen nöjer sig inte där. Enligt vår nyzeeländska systerorganisation ActionStation har tobaksbolagen redan hotat att stämma landet om handelsavtalet Trans-Pacific Partnership Agreement, förkortat TTPA går igenom:

Tobaksbolagen vädrar vårluft och Sverige kan vara nästa måltavla. Hur då? Jo om Sverige genom EU förhandlar fram Transatlantic Trade and Investment Partnership, förkortat TTIP, så öppnar det upp för tobaksjättarnas stämningar. Genom slutna skiljedomstolar som kallas Investor-State Dispute Settlements, förkortat ISDS, kan tobaksjättarna stämma svenska staten om vi vill begränsa deras vinster.

Vill du stoppa detta från att hända? Då ska du göra som över 9 000 och skriva under namninsamlingen för att stoppa TTIP.

Fler nyheter