Ny soldriven väg ser dagens ljus

Soliga nyheter från Holland: världens första väg med inbyggda solceller har sett dagens ljus. Cykelvägen är 70 meter lång och kan förse motsvarande tre holländska villor med ström.

Vägen är ett projekt för att visa vad som är möjligt att göra med modern solteknik. Förvisso är det mer effektivt med solpaneler som lutas då de kan fånga mer sol per yta. Men å andra sidan tar de en massa plats som inte kan användas till något annat.

Det holländska företaget SolaRoad är inte ensamma om att utveckla denna teknik. I USA finns företaget Solar Roadway som samlat in 1 miljon $ på en crowdfundingsajt. Man kan anlägga smarta solvägar i Sverige eller så kan man öppna för andra nya tekniker. En sådan är frackning men den är allt annat än smart och klimatvänlig.

Frackning innebär att man borrar ett djupt hål i marken och pumpar in vatten och kemikalier. Resultatet blir att det blir sprickor och ur dessa kommer fossilbränsle som fångas upp och sen kan användas. Det finns bara två problem med fracking: det förstör klimatet och hotar grundvattnet.

I USA har några kommuner förbjudit fracking till oljebolagens förtret, och oljebolagen vill man inte reta upp. I den kanadensiska delstaten Quebéc folkomröstade man om att införa ett moratorium mot fracking. Det ledde till att ett kanadensiskt oljebolag stämde Kanada.

Hur kan de få göra sånt? Jo, USA och Kanada har ett handelsavtal som innebär att om företag känner att deras vinster är hotade på grund av demokratin så kan de stämma staten i en sluten skiljedomstol. Så den kanadensiska oljejätten stämde staten via ett dotterbolag som är lokaliserat i USA.

Samma typ av fulhandelsavtal håller nu på att förhandlas mellan USA och EU som kallas The Transatlantic Trade and Investment Partnership förkortat TTIP. TTIP innehåller samma typ av mekanism som i avtalet mellan Kanada och USA. Därför riskerar fracking att komma till Europa i stor skala om TTIP går igenom.

Stå med över 9 000 ifall du också tycker att fracking här måste stoppas.

Fler nyheter