Dirigenten som samlat 12 000 underskrifter för att rädda Musikaliska kvarteret

Musikaliska kvarteret på Nybrokajen i Stockholm hotas av en plötslig hyreshöjning på 56%. Nu har protesterna för att rädda Musikaliska kvarteret tagit fart – sedan i söndags har över 12 000 skrivit under en namninsamling, där dirigenten Sofia Winiarski riktar sig direkt till Statens Fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken.

Statens fastighetsverk (SFV) har meddelat att de vill höja hyran för Musikaliska kvarteret med 56 procent. [1] Denna chockhöjning hotar nu kvarterets överlevnad, och många engagerar sig för att bevara platsen som hyser fyra livescener, en hel orkester (Blåsarsymfonikerna) samt Kungliga Musikaliska Akademien.

Sofia Winiarski. Fotograf: Petter Löfstedt

Sofia Winiarski, som själv är dirigent, har startat den namninsamling som på bara några dagar har samlat över 12 000 människor som vill rädda Musikaliska kvarteret:

“Musikaliska Kvarteret är ett vibrerande nav i Sveriges musikliv, men också en högst levande del av vårt gemensamma kulturarv”, säger Sofia. “Namninsamlingens genomslag visar att vi är många som är beredda att kämpa för denna gemensamma kulturskatt och för ett levande, pulserande Stockholm där mötesplatser för musik finns tillgängliga för en bred allmänhet.”

Max Låke är verksamhetsledare för tankesmedjan Unga tankar om musik, och ledamot i bl.a. Blåsarsymfonikernas styrelse. Han uttalar sig också idag:

”Det är en ren och skär skandal att den myndighet som är satt att förvalta statens mest värdefulla byggnader misslyckas med att skapa de förutsättningar som krävs för att kunna driva verksamhet i det kvarter som en gång byggdes för musik!”

Max Låke. Fotograf: Jean Panduro

Hyreshöjningen kom som en plötslig chock. Orkestern Blåsarsymfonikerna, som huserar i Musikaliska kvarteret, påbörjade ett intensivt utvecklingsarbete av huset tillsammans med hyresvärden SFV. Sedan två och ett halvt år sedan har de haft en pågående dialog med hyresvärden om en nödvändig anpassning av lokalerna utifrån verksamheternas behov av det k-märkta huset. [1]

Sofia Winiarski är inte den enda som skrider till verket för att rädda kvarteret. För att uppmärksamma den oroväckande utvecklingen och rädda Musikaliska kvarteret planerar de drabbade verksamheterna också “Scendödsfestivalen”.

Många kulturverksamma, bland annat vd:n för svensk scenkonst, vd:n för Konserthuset i Stockholm och vd:n för Folkoperan har uttalat sig. De menar att Stockholm både nationellt och internationellt fått ett rykte som “musikscenernas katastrof”, sedan en rad scener tvingats stänga ner de senaste tio åren. [2]

Sofia Winiarski ämnar inom kort att lämna över namnunderskrifterna till Statens fastighetsverks generaldirektör Ingrid Eiken för att påvisa det stora och växande stöd som finns för Musikaliska kvarteret.

 

Källor

[1] SVT, Hyran chockhöjs för Sveriges äldsta konserthus: https://www.svt.se/kultur/sveriges-aldsta-konserthus-hojd-hyra

[2] Expressen, Musikaliska kvarteret är hotat av byråkrater: https://www.expressen.se/debatt/musikaliska-kvarteret–ar-hotat-av-byrakrater/

Fler nyheter