Lägg ner Lundin Energy

Uppdatering: Den 30 juni 2022 lades Lundin Energy ned och oljetillgångarna togs över av Aker BP. Den lilla förnybara verksamheten heter nu Orrön Energy. Hela saken gjordes för att undvika skadestånd för medhjälp till folkrättsbrott. Lundin Energy finns inte längre, men kampen mot fossilbolagen fortsätter!

Om vi ska klara av klimatförändringarna så kan inte fossilbolag som lever på klimatförstörande  verksamhet. Ett av de svenska exemplen på ett sånt företag är Lundin Energy.

 

Lundin Energy – som är en efterföljare till Lundin Oil och Lundin Petroleum – är ökända för att utredas för folkrättsbrott i Sudan. Det är dock inget undantag – och förutom deras exploatering av resurser i krigshärdar och diktaturer så är jakten på fossila bränslen det som driver på klimatkrisen. Numera är Lundin inriktade på att borra upp olja ur havet utanför Norge. Men vi har inte råd med en enda ny fossil källa om vi ska kunna hålla nere den globala uppvärmningen och dess effekter.

Klimatvänligt oljebolag?

Under senare år – och efter namnbytet till Lundin Energy – har bolaget framhävt hur bra för klimatet deras oljeproduktion är. Man har exempelvis fått utmärkelsen ”CarbonClear” för sin norska oljeplattform Edvard Grieg. Men utsläppen vid produktionen av olje eller andra fossila bränslen är inte huvudproblemet. Huvudproblemet är att mer och mer fossila bränslen grävs upp och används – och detta skulle kvarstå även om produktionen var 100% förnyelsebar.

Lundin Foundation – som ägs av Lundingruppen – har nyligen givit ett bidrag om 300 000 € till förnyelsebar havskraft. Detta är förstås bra, men eftersom det genomförts av Lundin Energy och de andra företagen i Lundingruppen så är det ett uppenbart fall av greenwashing.

Satsningar på förnybar energi gör bara nytta om de motsvaras av nedskärningar i produktionen av fossila bränslen. Annars får vi mer av båda – och en fortsatt ökning av klimatskadliga utsläpp. Det betyder att den mest givande klimatåtgärd Lundin Energy kan göra är att avveckla sig själva.

Lundin försöker också framställa sig i bättre dager genom sponsring av tennisungdomar och ägandet av auktionshuset Bukowskis. Det är uppenbart att det är rått profitintresse bakom den fasaden.

Historien om Lundin Energy

För två chefer från Lundin Oil – bolaget som numera kallar sig Lundin Energy – väntar fortfarande åtal för folkrättsbrott i södra Sudan. Fredsorganisationen PAX uppger att 12 000 människor dödades och 160 000 drevs på flykt i området Block 5A där Lundin ville utvinna olja. Ingen är dömd ännu, men oavsett domen är det uppenbart att människors liv och hälsa åsidosatts i jakten på fossila bränslen.

Det var inte första gången: guldgruva under bojkotten mot apartheidregimens Sydafrika, utpekning av FN som plundrare av Kongos naturtillgångar och helhjärtat stöd till Vladimir Putin är bara några av exemplen från Lundins historia – som dominerats av den avlidne Adolf H Lundin.

Motstånd mot Lundins framfart

Adolf H Lundin säger i sin biografi (Eriksson, 2003) att hans företagsgrupp har haft lättare att arbeta fritt än amerikanska storbolag:

De amerikanska företagen har fått sina händer bakbundna av den inkonsekventa utrikespolitik som dikteras av politikerna i Washington. Samtidigt tycks man vara slavar under flera inflytelserika NGO:s (Non Governmental Organizations) som finns där borta. Jämfört med de amerikanska företagen har vi därför en betydligt större handlingsfrihet

Det är dags att svenska folkrörelser sätter fokus på de som driver på klimatkrisen och går över lik för profit. Endast ett stort motstånd kan förpassa fossilbolagen och deras härjningar till historiens skräphög. Skriv under namninsamlingen för att hänga med i kampanjen.

Ett företag med säte i Sverige, ledningen boende i Schweiz och verksamheten i Norge är inte helt enkelt att lägga ner. Men precis som fossilbolagen är globala så måste också motståndet vara det.

Än så länge går det inte att rösta bort företag som Lundin Energy. Men det går att rösta ner deras appar, vilket många har gjort.

Sponsring gör inte Lundin mindre klimatskadligt

Lundin Energy stödjer olika sportutövare och ger välgörenhet i både Sverige, Schweiz och Norge. Det handlar inte bara om god vilja utan om att tvätta rent varumärket. Det är dock lätt att se att bakom fasaden är verksamheten lika skitig och klimatskadlig som vanligt.

Fossilrundan utanför Bukowskis

Bukowskis är auktionshuset som ägs av Lundin och fungerar som deras ansikte utåt. Fossilrundan är ett program som vill flytta fokus från antikviteterna till fossila tillgångar.

”Vi måste visa oss mer i Sverige så att inte alla tror att vi är elaka människor. Våra bolag har blivit mycket större – då får vi lägga mer tid på att synas och förklara”, säger Lukas ’Lucke’ Lundin. (Från en artikel i Dagens Industri.)

Klimatpolisen utanför Lundin

2017 besöktes Lundins årsmöte av Klimatpolisen. Det var också urpremiär av coverlåten ”Climate Police” ursprungligen ”Karma Police” av Radiohead.

Lundin vs Lundin

11 september 2020 skrev grammisvinnaren Erik Lundin och sex andra med samma efternamn en debattartikel i Aftonbladet där man tog avstånd från Lundin Energy och dess politik.

Fler nyheter