Så länge vi inte bryr oss om läckor och våld, bryr sig inte Facebook.

Det verkar inte kunna gå en månad utan att Facebook hamnar i blåsväder. Stormen började blåsa på allvar när Cambrige Analytica-skandalen briserade och världen började förstå hur ovarsamt Facebook hanterar våra personliga uppgifter. Det följdes upp av att det i juni i år framkom att runt 50 miljoner användare fått sina konton hackade och personliga uppgifter än en gång läckt från Facebook.

Läckorna av personuppgifter har fått stor plats i media. Inte så konstigt kanske, med tanke på hur många som drabbas. Men läckorna och försäljningarna av personuppgifter är egentligen en bris vid en närmare granskning av alla vindar som blåser kring Facebook.

Bara de senaste månaderna har det framkommit i media att Facebook har varit ett verktyg i folkmordet på rohingyerna i Myanmar och att god tillgång till Facebook och internet leder till fler mordbränder på flyktingboenden i Tyskland.

Till det här kan läggas Facebooks oförmåga att hindra och erkänna utländskt inflytande i valet i USA 2016 och att deras algoritmer premierar innehåll som skapar känslor, en typ av inlägg som ofta har hatgrupper som avsändare.

Förra veckan briserade den senaste skandalen om Facebook: bolaget har betalat pengar till en PR-byrå för att bland annat utmåla miljardären George Soros, känd för att donera pengar till liberala och progressiva projekt, som initiativtagare till en anti-Facebook-rörelse. Ett narrativ som passar in i de många konspirationsteorier om George Soros som redan florerar, signerad alternativhögern.

Facebooks idé är och har alltid varit att vara en mötesplats för människor, inte en plats för nyheter. Det innebär att de menar att de inte har ett så stort ansvar för vad människor publicerar på plattformen, även om uppdateringarna bidrar till ökat hat, hot och även våld utanför internet.

I februari 2017 skrev Facebooks grundare och VD Mark Zuckerberg att “Det är vårt ansvar att förstärka de goda effekterna och mildra de dåliga – att fortsätta att öka mångfalden och samtidigt stärka vår förståelse för varandra så att vår gemenskap kan skapa så stor positiv påverkan som möjligt på världen.” [min översättning]

Folkmord. Spridande av konspirationsteorier. Bidrag till ökat våld utanför nätet.

Facebooks fagra ord sticker i ögonen när vi vet vad som egentligen sker på plattformen och vad det resulterar i världen utanför, särskilt när deras egna algoritmer främjar hat och inte förståelse. Till råga på allt verkar Facebooks högsta chefer mer brydda över dåligt rykte än att deras plattform läcker privat information och bidrar till folkmord.

Som en katt med nio liv som alltid landar på fötter kommer sannolikt Facebook att klara sig ur den här skandalen också. Facebooks användare verkar inte bry sig om att våra uppgifter säljs till bolag eller att skräpnyheter som sprider desinformation får bättre spridning än glada nyheter. Vi fortsätter att skicka varandra meddelanden via Messenger och checka in på nya häftiga resmål, så att Facebook får ännu mer information om oss.

Så länge vi över 2 miljarder Facebookanvändare inte bryr sig om vad företaget gör med informationen om oss och att de sprider hat och våld, kommer de inte göra det heller. Och så kan Facebook fortsätta att förlora vad som verkar vara oändligt många liv och ändå landa på fötterna.

Fler nyheter