De renoverar för att vräka

Över hela Sverige finns det idag lägenheter som behöver renoveras och rustas upp. Flerfamiljshusen som byggdes i det som kallas miljonprogrammet behöver få kärlek, så även områdena de ligger i. Årtionden av försummelse har lett till att många av husen är i så dåligt skick att de behöver omfattande renovering.

Men till vilket pris som helst? Idag finns ROT-avdraget för att renovera hus och bostadsrätter som ägs av privatpersoner, något motsvarande finns inte för de som bor i hyresrätt.

Istället höjer hyresvärden hyran för att bekosta renoveringen, hyreshöjningen kan då bli nästan hur hög som helst. Detta sker över hela landet och drabbar ofta de som inte har råd att betala den nya höjda hyran, därför vräks människor från lägenheter som de kan ha bott väldigt länge i. De blir helt enkelt renovräkta.

Gamla människor med en mager folkpension, barnfamiljer med små inkomster och personer med olika sociala problem – det är bland annat dessa människor som vräks när bostadsbolagen bestämmer sig för att riva ut badrummet, köket och fönstren. Samtidigt har 250 av 290 kommuner brist på bostäder och det skulle behövas byggas 700 000 nya bostäder i Sverige de kommande tio åren, så var skall de människor som inte har råd med en hyreshöjning på åttio procent bo?

Idag tar många bostadsbolag ut stora vinster, och de kommunala bostadsbolagen behöver inte längre återinvestera i själva husen – istället kan kommunen peta in vinsten i slottsparker, insatser mot hemlöshet och bullerplank. Det blir en dubbelbeskattning av de som bor i hyresrätt, eftersom deras hyra inte går till att rusta upp huset, utan till att hålla kommunens budget hyfsat i balans.

Problemet med renovräkningar finns över hela landet.

Här kommer ett smakprov på vad människor över hela Sverige har fått utstå de senaste åren när det kommer till sin bostad:

Pennygången i Göteborg hotades 2012 av en hyreshöjning på sextio procent när fastighetsbolaget Stena Fastigheter skulle rusta upp husen. Här röt de boende ifrån och organiserade sig för att se till att alla de boende skulle kunna bo kvar. Med hjälp av Hyresgästföreningen lyckades de boende få ner hyreshöjningen till fjorton procent – vilket fortfarande är en spektakulär höjning av hyran.

På Långströmsgatan i Göteborg skall bostadsbolaget Balder renovera de gamla och slitna 60-talshusen och även bygga nya lägenhetshus i området. I och med upprustningen i området tänker bolaget höja hyran med sextio procent – och kommenterar att de boende i framtiden helt enkelt får prioritera vad de vill lägga sina pengar på.

Skarpan i Linköping höjde bostadsbolaget Riksbyggen hyran med 34 och 55 procent när husen i området skulle renoveras. Detta ledde till att många av de boende blev tvungna att flytta då de inte längre hade råd med hyran.

På Valbogatan i Gävle hotade hyresvärden med att höja hyran med trettio procent i och med att huset skulle rustas upp. Tack vare att de boende organiserade sig kunde man i hyresnämnden nå en förlikning på 18,5 procent, som också är en rejäl höjning.

Hyresgästerna i området Valla i Stockholm fick se sin hyra höjas med mellan 34 och 57 procent. Det är mindre än vad Stockholmshem tänkte sig från början, men fortfarande en kraftig höjning.

Fastighetsbolaget Contentus i Malmö ville höja hyran för de boende på Herrgården med fyrtio procent då man ansåg att den planerade renoveringen var så pass kostsam. Efter en segdragen process beslutade hovrätten i Malmö att hyran skulle hyras med tjugo procent, vilket är väldigt mycket för de boende då detta är ett av de mest socialt utsatta områdena i Malmö.

I Sollefteå vill bostadsbolaget Älvtorpet i Sollefteå AB höja hyran upp till 38 procent, trots att få som bor i området har råd att betala den höjda hyran utan kommer troligen behöva flytta.

För de boende i kvarteret Niten i Norrköping kommer hyran höjas med omkring 2 500 kronor i månaden över tre år tid, vilket är 54 procent för en lägenhet på 55 kvadrat, när Rikshem annonserade år 2015 att man skulle rusta upp husen och lägenheterna.

En nationell insats krävs

Såhär ser det ut i hela landet, boende i hyresrätter får se sin hyra stiga högt över skorstenen och tvingas packa ihop sina tillhörigheter för att börja leta efter något med en lägre hyra. Samtidigt har vi ett miljonprogram som är i så dåligt skick att boende i vissa fall tvingas lägga handdukar över sina ansikten, för att inte bli väckta när kackerlackorna springer över deras ansikten på nätterna.

Människor i Sverige skall kunna leva värdigt och inte behöva lägga hela sin inkomst på boende, barn måste kunna få nya fotbollsskor när de gamla är urväxta och mat måste kunna ställas på borden. Ingen skall bli tvingad till en renovräkning, det behövs en satsning liknande ROT-avdraget fast för hyresrätter.

Skriv under om du vill stoppa renovräkningarna:

» Ja, jag vill stoppa renovräkningar «

 

Fler nyheter