TTIP:s elaka kusin åker på ytterligare bakslag

CETA – ett hot mot välfärden och demokratin

Bakom stängda dörrar har fulhandelsavtalet Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA förhandlats fram mellan EU och Kanada. Avtalet är inget vanligt frihandelsavtal som mest innebär att olika tullar och kvoter på import tas bort utan går mycket längre i att ta bort vad de kallar ”handelshinder”.

Enligt den rapport som över 600 Skiftet-aktiva har finansierat innebär avtalet att privatisering blir norm, om vi vill återkommunalisera viss välfärd kan vi bli stämda i en särskild direktörsdomstol med stor makt att tilldela närmast astronomiska böter till storbolag.

Avtalet åker på bakslag efter bakslag

I höstas sa regionen Vallonien nej till att skriva under avtalet om inte avtalets direktörsdomstol prövas i EU-domstolen. De fick sin vilja och skrev under. Med handelsavtal betyder dock inte underskrift att avtalet är klart utan att alla parter har skrivit under att avtalet ser ut som det gör i texten (mycket komplicerat). Alla länder och regionala parlament har nu skrivit under och avtalet ska nu tröskas genom EU-parlamentet, men det går inte så lätt som lobbyisterna önskar.

Först röstade EU:s sysselsättningsutskott (EPML) nej till avtalet och rekommenderar EU-parlamentet att göra samma sak. Orsaken är att avtalet inte kommer leda till någon ökad tillväxt utan riskerar snarare öka ojämlikheten. Nej-sidan vann eftersom allt fler socialdemokrater röstar mot avtalet. Nu ska CETA röstas om i Miljöutskottet (ENVI) och handelsutskottet (INTA). Alla dessa omröstningar är bara rekommendationer och ingen vet exakt hur de kommer rösta då det är splittrat inom partigrupper.

Tight i EU-parlamentet – Socialdemokraterna avgör

Enligt handelsavtalseperter Rikard Allvin, som också skrivit Skiftets rapport om CETA, är det osäkert om avtalet får den majoritet som krävs. Den negativa sidan har idag 203 röster och den positiva sidan har 359. Men då har inte socialdemokraterna lagt sina röster, de är splittrade och har blivit allt mer negativa över tid. Om alla socialdemokrater skulle rösta nej får nej-sidan 392 röster.

Liknande avtal har fallit på samma sätt

2012 försökte EU-kommissionen få igenom det så kallade ACTA-avtalet som skulle reglera upphovsrätt och ge storbolagen ännu mer makt. Men avtalet tappade stöd efter först flera jämna omröstningar för att till sist falla i parlamentet.

Hur kan jag stoppa CETA?

ACTA-avtalet föll eftersom det sattes stor press på socialdemokraterna och det är vägen framåt för att stoppa CETA. Kan göra som 14 000 andra svenskar och skriva under kampanjen mot fulhandelsavtalet CETA?

»Ja, jag skriver under«

PS detta blogginlägg är baserat på expertern Rikard Allvins blogginlägg: http://ttippen.se/2016/12/20/efter-nej-i-utskott-vantar-oviss-kamp-om-ceta/

Fler nyheter