Ekonomgurun Piketty sågar CETA

I svallvågorna av Donald Trumps vinst i det amerikanska presidentvalet har en av de mer heta, efterföljande debatterna handlat om ekonomisk och geografisk ojämlikhet. Den kända ekonomen Thomas Piketty nämner CETA som ett exempel på vad som har gått fel i världen.  

CETA och direktörsdomstolar

CETA, kort för Comprehensive Economic and Trade Agreement, är ett fulhandelsavtal som planeras mellan EU och Kanada, vars syfte är att ta bort handelshinder och tullavgifter för att främja handel och konkurrens.

I avtalet ingår direktörsdomstolar – särskilda tribunaler där storbolag kan ställa länder inför rätta om nya lagar hotar storbolagens vinster. Ett exempel är Tyskland som blev stämda av svenska Vattenfall för att de bestämde sig för att fasa ut kärnkraften. Ett annat är Kanada, som blev stämda av kanadensiska Lone Pine för att de återkallade olje- och gasutvinning i syfte att skydda människor och miljö. Båda fallen pågår.

CETA handlar i grunden om att göra storbolagen mäktigare. Så mäktiga att de kan skrämma hela nationer från att införa nya lagar i rädsla för stämningsförfaranden. Det innebär att storbolagen kan tjäna på att starta stämningar – även när de förlorar.

Åter till Piketty. I en krönika i brittiska The Guardian skriver han att Trumps vinst beror på flera decennier av ojämlikhet i USA ­– en ojämlikhet till följd av ett marknadsliberalt projekt initierat av USA:s tidigare president Ronald Reagan. Från avreglering till avreglering, skattereduktion till skattereduktion.

Istället måste vi, menar han, ingå i avtal som söker lösa problemen med ojämlikhet och potentiella miljökatastrofer. Huvudfokuset för avtalspolitiken kan inte längre handla om att avreglera marknaden. Handeln måste återigen bli ett medel för att nå större mål – ingenting annat.

Om CETA säger han:

From this point of view, Ceta, the EU-Canada free trade deal, should be rejected. It is a treaty which belongs to another age. This strictly commercial treaty contains absolutely no restrictive measures concerning fiscal or climate issues. It does, however, contain a considerable reference to the “protection of investors”. This enables multinationals to sue states under private arbitration courts, bypassing the public tribunals available to one and all.

Håller du med Piketty? Gör som över 12 190 andra skiftare och engagera dig i kampen mot det mörka handelsavtalet. Anslut dig till kampanjen mot CETA!

» Jag vill ansluta mig «

Fler nyheter