Nu tar Naturskyddsföreningen ställning om TTIP

Naturskyddsföreningen i Sverige (SNF) uttryckte för ett par månader sedan missnöje gentemot fulhandelsavtalet TTIP efter att innehåll läckts. Nu har de bestämt sig för att, tillsammans med sina 200 000 medlemmar, ställa sig emot avtalet.

Även tillväxtprognoserna har kritiserats av SNF, som jämte Greenpeace Sverige levererat svidande recensioner om riskerna med skiffergas, råolja och andra importbränslen som hotar klimatet.

Trots att föreningens riksstyrelse ville vänta med ett officiellt ställningstagande tills avtalet är färdigförhandlat – vilket är Miljöpartiets ställning – har alltså nej-sidan nu segrat. Den officiella ställningen är alltså nu att avbryta förhandlingarna.

Vad är TTIP?

TTIP står för det transatlantiska handelsavtalet och handlar, kort sagt, om att minska handels- och investeringshinder mellan EU och USA för att gynna handeln. Detta genom att ta bort regleringar kan leda till sänkta standarder för livsmedel, skydd för miljön och arbetsrätt. Dessutom innebär TTIP att Sverige kan stämmas i en direktörsdomstol om stora bolag anser att våra demokratiska beslut hotar deras vinster.

En sak är tydlig: desto mer man diskuterar TTIP – desto mindre blir stödet för avtalet. Tycker inte du heller att vår demokrati, våra standarder och våra skattepengar ska äventyras för storbolagens skull? Gör som 55 252 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill ansluta mig «

Fler nyheter