Nu måste EU-länderna ta ställning om TTIP

I juni sker ett EU-toppmöte med representanter från medlemsländerna. Där kommer kommissionens ordförande – luxemburgska Jean-Claude Juncker – kräva av EU-länderna att ta ställning till fulhandelsavtalet TTIP och det mandat kommissionen fått av medlemsländerna.

Trots att politiker på EU-nivå gett kommissionen förhandlingsmandat har de inte lyckats övertyga sina egna medborgare på hemmaplan. Där blir kritiken allt mer högljudd och opinionen känsligare för de risker avtalet medför.

» Läs mer: Storbolag hotar Rumänien med skadeståndskrav motsvarande flera års sjukvård 

EU-kommissionär Cecilia Malmström (L) har tidigare nämnt att hon vill att TTIP-förhandlingarna är klara innan USA:s president Barack Obama avgår. Även kommissionen har uttryckt samma vilja, men att det kräver mer ansträngning från medlemsländerna.

» Läs mer: Nya TTIP-dokument vittnar om minskad kemikaliesäkerhet

Gräl mellan EU och USA

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan har tidigare kritiserat USA för brist på kompromissvilja gällande TTIP-frågor rörande bland annat importfrågor och ursprungsmärkningar. Detta föranledde ett svar från USA:s EU-ambassadör Anthony Garder som då svarade att Hogan gör ”vilseledande uttalanden i pressen” gällande TTIP-förhandlingarna. Hogan kontrade därefter med att Gardner försöker driva förhandlingsspel i pressen.

Nu kräver kommissionen alltså ställningstaganden om det mörka handelsavtalet – tiden får utvisa om EU-ledarna lyssnar på hemmaopinionen. I Sverige har vi sett ett snabbt växande motstånd och manifestationer i landet. Vill du vara med? Gör som 52 831 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill stoppa TTIP «

Fler nyheter