Nu får ogräskemikalien förlängd licens i 18 månader

Bekämpningsmedlet glyfosat, som finns i storbolaget Monsantos ogräsmedel RoundUp, har av Världshälsoorganisationen (WHO) klassats som potentiellt cancerframkallande och rönt hård kritik från forskare runt hela världen. Efter flera försök att förlänga licensen via omröstning i EU-parlamentet väljer nu EU-kommissionen att på egen hand förlänga med 18 månader. 

EU:s miljöutskott har tidigare röstat för att EU ska stoppa glyfosat. Men utskottet saknar bestämmanderätt och EU-kommissionen har valt att ignorera deras varningar. Nu hoppas kommissionen sannolikt på positiva studieresultat inom dessa 18 månader för att kunna förlänga licensen ytterligare.

Kemikalielobbyn involverad – fler positiva rapporter

Det är svårt att ta ställning när forskning pekar åt olika håll. Först publicerades WHO:s studie som indikerade att glyfosat ökar risken för cancer; därefter släppte EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) en studie som visade att en sådan risk inte fanns.

Den glyfosat-positiva EFSA-studien har dock kritiserats för att inte ta hänsyn till hur kemikalien interagerar i miljöer och med andra ämnen – vilket WHO-rapporten varit tydlig med. Därefter har man även upptäckt att EFSA-studien innehåller hemlighetsstämplad information och undersökningar sponsrade av kemikalieindustrin.

» Läs mer: Monsanto och kemikalielobbyn vill få glyfosat att verka ofarligt

När vissa studier pekar på harmlöshet och andra på hälsorisker bör man alltid ta det säkra före det osäkra. Det är tydligt att kemikalielobbyn är involverad, men likväl sunt att länder som Sverige, Nederländerna, Italien och Frankrike lyfter farorna med kemikalien. Håller du med? Gör som 38 128 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot giftmat.

» Jag vill skriva under «

Fler nyheter