TTIP väntas misslyckas efter omfattande läckor

EU har på senare tid ökat sin transparens via rutinmässiga publikationer av nytt förhandlingsstoff – vilket USA fortsatt envist vägrat. Men Greenpeace Nederländerna släppte nyligen nya TTIP-läckor som för första gången visar amerikanernas krav. 

Som resultat av dessa läckor säger Bernd Lange, ordförande för EU:s handelskommitté, att avtalet inte längre väntas gå igenom, och syftar på USA:s hårda krav. Men vilka är kraven?

ICS och ISDS

Vi har tidigare pratat om ICS och ISDS – två klausuler i fulhandelsavtalet TTIP, varav det första var planerat att ersätta det andra. Kort sagt är syftet med dessa upprättandet av en direktörsdomstol där länder kan bli stämda av företag om deras reformer hotar storbolagens beräknade vinster negativt.

Skillnaden mellan ICS och ISDS är förvisso försumbara och kosmetiska, men ICS innebär ändå vissa förbättringar i termer av att domstolen avses bli permanent istället för att dess skiljemän ska väljas av storbolag och stater, vilket skulle minska riskerna för korruption. Men enligt de läckta TTIP-dokumenten vill USA inte gå med på detta.

Handel före hälsa

Ett annat läckt kapitel visar att USA vill att alla regleringar, inklusive de som behandlar hälso- och säkerhetsrisker, ska bedömas utifrån dess påverkan på handeln. Med tanke på att detta även innefattar framtida regleringar kan detta orsaka en lagstiftningsmässig istid där länder – av rädsla för repressalier – inte vågar införa viktiga kemikalieregleringar bland andra.

Fler och fler engagerar sig mot det mörka handelsavtalet i Europa, och även i Sverige har vi sett ett snabbt växande motstånd och manifestationer i landet. Vill du vara med? Gör som över 50 000 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill skriva under «

Fler nyheter