Nu rasar nederländska medborgare mot TTIP

Kritiken mot fulhandelsavtalen ökar i Europa. Senast skrev vi att Belgien kan stoppa CETA efter motvillighet från en av deras delstatsregeringar. Nu kräver även medborgare i Nederländerna en folkomröstning om fulhandelsavtalet TTIP.

En namninsamling på över 100 000 underskrifter i Nederländerna har fångat omvärldens uppmärksamhet. Kravet: en folkomröstning om det kontroversiella fulhandelsavtalet TTIP – och om de samlar 300 000 namn kommer detta bli verklighet.

Värt att notera är att utfallet av en potentiell folkomröstning inte är politiskt bindande för landets regering. Men bara för några veckor sedan skedde en liknande omröstning gällande Ukrainas involvering i EU – där en majoritet röstade nej. Landets premiärminister Mark Rutte var tydlig med att man kommer att respektera medborgarnas synpunkter:

Om valdeltagandet är över 30 procent med en sån stor majoritet för ett ’nej’ känner jag att vi inte kan gå framåt med en ratificering (godkännande, reds. anm.).

För att TTIP ska gå igenom krävs förmodligen att samtliga EU-medlemsländer röstar för fulhandelsavtalet. Om medborgarna lyckas samla 300 000 underskrifter för en folkomröstning, därefter uppnår ett högt valdeltagande och får en tydlig ’nej’-majoritet kan det innebära att nederländernas regering också röstar nej – och därmed fäller hela avtalet.

Fulhandelsavtalen möter mer och mer kritik samtidigt som svenska medier i stort sett ställer sig motvilliga till att rapportera om dem. Vill du vara med och öka medvetenheten kring dessa avtal? 46 553 svenskar har anslutit sig till kampanjen mot TTIP – gör det du också!

» Jag vill stoppa TTIP «

Fler nyheter