Fulhandelsavtal kan stoppas av Belgien

Fulhandelsavtalet CETA, kort för Comprehensive Economic and Trade Agreement, kan ses som ett yngre syskon till TTIP – med skillnaden att det berör EU och Kanada. Likt TTIP är målet bland annat att göra regleringar om arbetsrätt och hälso- och miljöskydd slappare för handelns skull.

Nu visar det sig att Belgien kan stoppas från att skriva under CETA-avtalet. Detta beror på att landets vallonska delstatsregering, enligt Valloniens president Paul Magnette, inte vill godkänna avtalet i dess nuvarande form. Motiveringen är att CETA anses vara en ”lillebror” till TTIP.

Enligt bloggen ttippen.se kommer det vallonska parlamentet den 27 april att rösta för att EU-domstolen granskar avtalet och att tvistlösningsmekanismen ICS – även känt som zombie-ISDS – slopas helt.

Vad är zombie-ISDS?

ISDS är en mekanism i andra fulhandelsavtal som vill ge storbolag rätt att stämma länder vars regleringar hotar deras vinster. Det kan till exempel handla om länder som vill märka tobaksprodukter eller avstå odrickbart vatten.

I avtal som CETA har man ersatt ISDS med något som kallas för ICS, kort för Investment Court System, för att bli av med kritiken. Men skillnaderna är kosmetiska och problemets kärna med storbolagens rätt över demokratin står kvar – därav namnet zombie-ISDS.

» Läs mer: Zombie-ISDS – hur EU försöker byta namn på ett fiasko

Kritiken mot fulhandelsavtalen tätnar och fler länder börjar ställa sig emot dem. Tycker du också att de bör stoppas? Gör som över 46 000 andra svenskar och skriv under i kampanjen mot TTIP.

» Jag vill skriva under «

Fler nyheter