”Stora vinnare” och ”förlorare” – gissa var småföretag hamnar?

Vi har tidigare skrivit om hur fulhandelsavtalet TTIP riskerar ett stort slag i magen mot småföretag i Europa. Men avtalets förespråkare har ivrigt hävdat att de tvärtom kommer att gynnas ekonomiskt. Nu pekar en ny studie på att det är storföretagen som blir vinnarna.

Det är professorn Gus van Harten och advokaten Pavel Malysheuski som nyligen gjort en studie där de tittat på ISDS-tvister som lett till domar. Och resultatet är tydligt. De största företagen hamnar i facket stora vinnare, medan småföretagen landar i relativa vinnare respektive förlorare.

» Läs mer: Småföretagen börjar inse att handelsavtalet inte är för dem 

Trenden i studien är tydlig: desto större omsättning, desto större intäkter som resultat av ISDS-tvister. Trots att småföretagen är många fler och därmed borde visa höga siffror i studierna är detta inte fallet. Enligt bloggen Ttippen.se vinner de största företagen dessutom många fler fall än övriga som använder ISDS-systemet (70,8 % jämfört med genomsnittliga 42,2 %). Det blir allt mer tydligt att TTIP, och i synnerhet dess klausul ISDS, är skräddarsytt för storföretagen.

Vad är ISDS?

ISDS står för Investor–State Dispute Settlements och är en så kallad klausul – en del i TTIP – som säger att om viss lagstiftning hotar storföretagens vinster ska det berörda landet kunna ställas inför rätta. Ett känt exempel är Australien som blev stämda av tobaksjätten Philip Morris för att de ville märka tobaksprodukter.

Det är inte acceptabelt att viktiga demokratiska principer kompromissas bort mot ökade intäkter. Om vi låter storföretagen ställa villkoren riskerar detta att bli verklighet. Nu krävs ett tydligt motstånd. Om du håller med oss – gör som 43 578 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill stoppa TTIP «

Fler nyheter