TTIP har ”uppenbar potential” som bara Damberg kan se

Allt mer tyder på att fulhandelsavtalet TTIP – trots mängder av demokratiska tveksamheter – inte innebär några större ekonomiska fördelar. Samtidigt fortsätter regeringen driva frågan med hänvisning till att potentialen är ”uppenbar”. 

När EU-kommissionen lät Londonbaserade Centre for Economic Policy Research (CEPR) göra en undersökning uppskattade man att avtalet, i det mest ”ambitiösa” utfallet, skulle innebära en BNP-ökning på 0,05 procentenheter per år. Nu tyder en ännu mer omfattande studie på att BNP-ökningen väntas bli ännu lägre – 0,035 procent per år.

Gånggång har tankesmedjor och sakkunniga påpekat att tillväxtökningen av TTIP väntas vara låg. Men en sak tycks säker: ska man ha någon möjlighet att nå större ekonomiska fördelar behöver man riva ner ett omfattande antal regler om skydd för konsumenter, miljön, djur och på arbetsplatser.

Men regeringen är bestämd. I en debattartikel på nättidningen Huffington Post skriver Sveriges näringsminister Mikael Damberg:

The Swedish Government is committed to bringing the negotiations on a deep and comprehensive Transatlantic Trade and Investment Partnership to a successful conclusion. An ambitious TTIP agreement, which addresses the most costly barriers in transatlantic trade, holds great promise. The economic potential underlying TTIP is obvious.

Vi har tidigare skrivit om riskerna med TTIP: bland annat tvångsprivatiseringar bakvägen, att företag stämmer stater för uteblivna vinster, havererade hälso- och miljöregler och försämrade arbetsvillkor kan bli aktuellt för EU-länder om avtalet går igenom.

Nu behöver vi säga ifrån. Om du inte redan gjort det – gör som över 42 000 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill stoppa TTIP «

Fler nyheter