15 000 tyska domare förkastar direktörsdomstol

Handelsavtalet mellan USA och EU kallat TTIP har stött på oväntat motstånd: ett förbund bestående av 15 000 tyska domare. Det är domarföreningen Deutscher Richterbunds som sågar förslaget från handelskommissionär Cecilia Malmström om en särskild direktörsdomstol där storbolag kan stämma stater på närmast obegränsade belopp om de anser sina vinster vara hotade.

De tyska domarna menar dock att något sådant system inte behövs och saknar juridisk grund. Och de tyska domarna är inte ensamma om denna kritik. FN:s expert kallar förslaget om särskilda direktörsdomstolar för ”en revolution mot rättsystemet”.

Kritiken svider extra eftersom Tyskland är det största landet i EU och kritiken gäller Cecilia Malmströms kompromissförslag. EU vill ha ett annat system än det som finns för andra handelsavtal men precis som vi berättat om tidigare är det som att sätta ny lack på ett bilvrak. De amerikanska förhandlarna gillar heller inte det nya systemet men så har de inom ett liknande handelsavtal med Kanada aldrig förlorat ett mål i en direktörsdomstol.

Nu måste vi stoppa detta avtal som hotar vår demokrati och innebär införandet av ett parallellt rättsystem specialanpassat för storbolag ska kunna stämma demokratin. Kan du göra som 43 000 andra svenskar och skriva under uppropet mot TTIP?

» Ja, jag skriver under «

 

Fler nyheter