EU öppnar för att bada kyckling i kontroversiell syra

Nu vill EU-kommissionen tillåta rening av kyckling med kemikalien peroxi-ättiksyra av hygienskäl. Men metoden är kontroversiell och många är oroade över att användandet av syran kan leda till en försämrad djurstandard.

Kemikalien heter peroxi-ättiksyra och sprejas på kycklingar för att rengöra dem från campylobakter, salmonella och andra bakterier. Den har länkats till cancer och manlig infertilitet och är direkt farlig i koncentrerad form. Men Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, bedömer att syran inte är hälso- eller miljöskadlig eftersom den avses användas i utspätt skick.

Förslaget har rönt kritik från politiker och konsumentorganisationer som menar att detta blir enkelt ett sätt att dölja usel hygien och sämre djurstandard. Samtidigt är svenska aktörer oroade över att bli konkurrerade av utländska företag som antagit den billiga metoden.

MP-politikern och numera mininstern Peter Eriksson tror att förslaget har med EU:s förhandlingar om handelsavtalet TTIP att göra. Inte en orimlig tanke. Avtalet har inte ens införts och EU-kommissionen viker sig redan för storbolaglobbyns önskelistor på andra sidan Atlanten. Om TTIP blir verklighet kan detta och mycket annat realiseras.

Tycker inte du heller att våra standarder ska sänkas för storföretagens och deras affärslobbyisters skull? Gör då som över 56 000 andra och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

»Ja, jag vill stoppa TTIP«

Fler nyheter