Energijätte vill stämma USA med hjälp av fulhandelsavtal

Energijätten Transcanada Corporation vill stämma den amerikanska staten på hela 15 miljarder dollar för att de dragit sig ur införandet av en kontroversiell oljeledning i landet. Därmed vill storföretaget utnyttja det nordamerikanska fulhandelsavtalet, NAFTA, som påminner om TTIP.

Projektet, som lades ner i november förra året, rörde en oljeledning på 300 kilometer från Alberta i Kanada till den mexikanska gulfen. Oljeledningen har ansetts kontroversiell och de politiska blocken har inte kunnat enats i frågan. Vänstern har pekat på klimatproblem och högern har svarat med att Keystone XL inte bara leder olja, utan även till fler jobb.

Men båda argumenten tycks överdrivna, vilket bloggaren Axel Dalman påpekat. En rapport från amerikanska utrikesdepartementet har konstaterat att alternativen till oljeledningen verkar ha ännu värre effekter på miljön. Och det förväntade antalet jobb till följd av oljeledningen förutspås bli ynka 50 långsiktiga anställningar.

Nu vill storföretaget Transcanada stämma amerikanerna på monstersumman 15 miljarder dollar med hänvisning till att de brutit mot handelsavtalet NAFTA. Pengar som i sådana fall skulle gå direkt från de amerikanska skattebetalarna till energijätten.

Vad är NAFTA?

Det nordamerikanska handelsavtalet, NAFTA, är ett handelsavtal mellan Kanada, Mexiko och USA. Likt avtalet TTIP som vi bör oroa oss för innehåller NAFTA ett avsnitt som vi har skrivit mycket om, nämligen ISDS – Investor–State Dispute Settlements.

» Läs mer: Fulhandelsavtal hotar dina rättigheter på jobbet

ISDS är nyckelbegreppet här. Det är nämligen den del i avtalet som säger att länder kan bli stämda i särskilda domstolar om de hotar storföretagens vinster – till exempel genom att märka tobaksprodukter. Eller, som i det här fallet, genom att dra sig ur förhandlingar.

Om vi inför TTIP kan liknande saker hända oss. Över 42 000 människor har anslutit sig till kampanjen mot det mörklagda handelsavtalet. Vi säger nej till direktörsdomstolar, vi säger nej till affärer framför demokrati och vi säger nej till TTIP. Gå med du också!

»Ja, jag vill stoppa TTIP«

Fler nyheter