TTIP-lobbyn kallar dig paranoid och irrationell

Tekniskt sett är det den tyska opinionen mot TTIP som blir verbalt attackerad av TTIP-lobbyn. Men med tanke på att personangreppen grundar sig i själva kritiken så får du också lov att känna dig träffad.

Det är Frihandelsbloggens Magnus Nilsson som skriver att motståndet mot TTIP grundar sig i ”irrationell opinion” och ”eftergivenhet från politiker”. Som om allt vi hittills har skrivit (spana in arkivet, det börjar bli mastigt) är oförankrat flum.

Men den gubben går inte.

Kritiken är saklig och riktar sig mot de grava problem som behöver ses över av nyktra och lobbybefriade ögon. Nilsson försöker ta monopol på att vara rationell – ett klassiskt knep som ofta används när argumenten sviktar.

Vi ska inte göra samma misstag. Här följer några akuta problemområden:

 • Affärer framför demokrati. TTIP-klausulen ISDS (Investor–State Dispute Settlements) gör att stater riskerar att bli stämda i direktörsdomstolar om deras reformer hotar storföretagens vinster.
  » Läs mer
 • Viktiga skydd kan försvinna. De ”handelshinder” som riskeras tas bort är bland annat regleringar som skyddar dig mot tveksamma kemikalier i produkter. Även miljöskydd, löneskydd och fackliga åtgärder står i skottlinjen.
  » Läs mer
 • Problem för småföretagen. Europeiska småföretag riskerar ett stort slag i magen när stora företag med billiga produkter, låg säkerhet och outsourcad produktion sköljer in över Europa.
  » Läs mer
 • Risk för lagstiftningsmässig istid. När EU-kommissionen vill införa en reglering måste denna godkännas av en så kallad Regulatory Co-operation Board – kort sagt något som öppnar lönndörrar för lobbyister.
  » Läs mer
 • Dolda möten och stängda dörrar. Trots att man ska involvera EU:s medborgare och regeringar har förhandlingar ofta skett i hemlighet med affärslobbyister.
  » Läs mer

Och detta har hänt:

 • Sakkunniga på Kemikalieinspektionen har varnat för att TTIP kan försvåra lagstiftning kring tveksamma kemikalier.
 • Mexiko fick betala 16 miljoner dollar i skadestånd för att de inte ville bygga giftiga anläggningar i delstaten Guadalcazar.
 • Studier från Australien har pekat på att patenttider för läkemedel kan förlängas och bli dyrare för staten att köpa in.
 • TCO:s handelspolitiska chef har sagt att arbetsrättsliga skydd kan ses som handelshinder för amerikanska företag som vill etablera sig i Sverige.

Listan kan göras mycket längre. Här kan du läsa om hur bland andra Kanadas, Tjeckiens, Polens och Australiens medborgare fått betala dyra skattepengar för den juridiska cirkus som uppstått av avtal med ISDS.

Det stundande handelsavtalet TTIP gör att detta kan hända oss också, likaså resten av EU-länderna. Vi tycker inte att det är rimligt. Om du håller med, gör som nästan 40 000 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP genom att skriva under protestlistan.

 » Jag vill stoppa TTIP «

Fler nyheter