Dokumenten som är för ”känsliga” för dig – men inte för oljeföretagen

EU har gett oljejätten ExxonMobil tillgång till sekretessbelagda dokument, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian. Skälet är att unionen vill importera fossila bränslen från USA och därför behöver hjälp med energikapitlet i handelsavtalet TTIP.

USA har förbjudit exporter av fossila bränslen nästkommande 40 år. Men efter att amerikanerna dämpat sagda policy gentemot Mexiko i augusti hoppas EU på att kunna förhandla.

Det som skrämmer här är inte bara de enorma infrastrukturella kostnader som förknippas med exporter av fossila bränslen, eller de legitima farhågor som miljöaktivister talar om – bland annat hur det kan påverka EU:s klimatmål. Det som är akut oroväckande är att EU väljer att ge storföretag tillgång till konfidentiella dokument som anses för känsliga för att släppas till de egna medborgarna – och istället ger pennan till oljemagnater som i princip ombeds skriva självaste innehållet i det kritiserade handelsavtalet TTIP.

Vi saknar ord.

Vad är TTIP?

TTIP är ett handelsavtal med målet att minska ”handelshinder” mellan EU och USA för att främja handeln. Detta genom att  ta bort regleringar som har sin grund i exempelvis läkemedelsindustrin, vilket kan innebära dämpade hinder gällande tveksamma substanser i livsmedel samt slå sönder miljö- och arbetsrättsliga skydd.

Som om det här avtalet inte redan var tillräckligt omgärdat av tveksamheter. Håller du med oss? Gör som nära 40 000 andra och anslut dig till kampanjen mot TTIP.

» Jag vill skriva under «

Fler nyheter