Tobakslobbyist får jobb av staten för att tobaksbolag ska få stämma staten

Kritiken mot det transatlantiska handelsavtalet, TTIP, fortsätter att hopa sig. Nu varnar även Irish Cancer Society, Irlands motsvarighet till Cancerfonden, att avtalet äventyrar folkhälsan så pass mycket att det bör rivas upp. Samtidigt anställer Kommerskollegiet, den svenska myndigheten för handel, en tidigare tobakslobbyist.

Det är forskarna Joshua Curtis och John Reynolds som har gjort en studie på uppdrag av den irländska organisationen. De rekommenderar egentligen att förhandlingarna bryts, men eftersom detta är osannolikt väljer de att rikta udden mot den del i avtalet som går under namnet ISDS.

Vad är ISDS?

ISDS, kort för Investor–State Dispute Settlements, är en del i handelsavtal som säger att om viss lagstiftning hotar storföretagens vinster ska det berörda landet kunna ställas inför rätta. Ett känt exempel är Australien som blev stämda på absurda summor för att de ville märka tobaksprodukter.

» Läs mer: Inte ett ont ord om TTIP, då kanske giriga tobaksbolag stämmer dig också

Curtis och Reynolds säger:

[…] implementeringen av en ISDS-mekanism som tillåter utländska investerare att kringgå nationella domstolsprocesser skulle få en katastrofal inverkan på skyddet för folkhälsan, inte minst gällande tobakslagstiftningen.

Svensk myndighet chockar

Och medan irländska motsvarigheten till Cancerfonden uppmärksammar folkhälsoproblem relaterade till TTIP väljer Kommerskollegium – den svenska myndigheten för handel – att gå en helt annorlunda väg.

De väljer att anställa moderaten Tanja Rasmusson, tidigare lobbyist från Philip Morris, som chef på en av deras enheter. Och här är kruxet: Rasmussons enhet kommer att arbeta med just ISDS – samma del i avtalet som hennes tidigare arbetsgivare skickligt utnyttjat för att stämma stater som värnat om sin egen folkhälsa, samt lobbat hårt för.

Agera!

Det är märkligt att en svensk myndighet medvetet väljer att göra en så pass kontroversiell rekrytering. Om du håller med, gör som nästan 40 000 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP genom att skriva under protestlistan.

»Jag vill skriva under«

Fler nyheter