SSU är mot TTIP

Bakom stängda dörrar förhandlar EU och USA om världens största handelsavtal. Det mediala intresset för detta gigantiska avtal har dock varit minimal i Sverige. Men allt fler börjar få upp ögonen för TTIP och alla de negativa konsekvenser handelsavtalet för med sig.

För nära två månader sedan röstade den socialdemokratiska studentrörelsen S-studenter för att ställa sig mot TTIP. Det var ett stort steg i kampanjen för att stoppa detta fulhandelsavtal som hotar miljön/hälsan, demokratin och välfärden.

Inatt togs ytterligare ett steg då Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, röstade för en motion från SSU-Skåne om att förbundet ska vara mot TTIP-avtalet. Röstsiffrorna talar sitt tydliga språk:

  • 147 röstade mot avtalet
  • 97 röstade för avtalet

Att SSU och S-studenter är mot TTIP är extra viktigt när vi beaktar att de båda har en plats i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott. Partiet beslutade sig förvisso på sin kongress att vara för både avtalet i stort och möjligheten för storbolag att stämma oss i direktörsdomstolar. Men sedan S-kongressen har två av Socialdemokraternas sidoorganisationer haft kongress och då röstat mot avtalet.

Det finns en rad olika organisationer med koppling till arbetarrörelsen som är kritiska till avtalets utformning. Den fackliga centralorganisationen LOAftonbladets ledarsida, Tankesmedjan Tiden, Katalys & Cogito, SSU:s idépolitiska tidning Tvärdrag och flera LO-anslutna fackförbund alla uttalat kritik mot de särskilda direktörsdomstolarna.

Kampanjen mot TTIP växer för varje dag. Redan nu har över 36 000 skrivit under för att stoppa detta avtal som tar makten från vanligt folk och lägger den i storbolagslobbyisternas händer.

» Ja, jag skriver under «

Fler nyheter