Malmström mörkar dokument som visar att hon mörkar

Världens största handelsavtal som kallas TTIP förhandlas mellan USA och EU under stort hemlighetsmakeri. Men EU-kommissionen skryter hur mycket hur öppna  förhandlingarna är. Men det verkar bli ändring på detta.

EU-kommissionen minskar nu tillgången på avtalet för politikerna i de nationella parlamenten. Orsaken är att delar av avtalet läckt ut. Det är just läckorna från den tyska nyhetsajt Correctiv som ska ha irriterat handelskommissionär Cecilia Malmström.

Så vad gör EU-kommissionen för att förhindra läckorna? Tidigare har de skickat ut detaljerade anteckningar från förhandlingarna till parlamentarikerna i medlemsländerna. Nu måste de dock åka till Bryssel för särskilda läsrum för att ta del av texterna. EU-kommissionen förnekade detta och som ett brev på posten så kom ytterligare en läcka via Correctiv som bekräftade att så är fallet.

Om nu TTIP-avtalet är så bra: varför gör EU-kommissionen allt de kan för att hålla det hemligt? Kanske är det för att TTIP hotar välfärden, demokratin och miljön/hälsan?

Kampanjen för att stoppa TTIP har gjort stor skillnad i samhällsdebatten. Tack vare att vi tillsammans uppmärksammat avtalets dåliga sidor har avtalet inte flugit under radarn. Men vi måste bli fler som står upp för demokratin och mot storbolagens maktmanöver. Över 36 000 har redan sagt nej till fulhandelsavtalet som förhandlas under stort hemlighetsmakeri. Är du med?

» Ja, jag är med! «

Fler nyheter