Vem vill ha dyrare mediciner?

EU och USA är mitt upp i en förhandling om världens största handelsavtal som kallas TTIP. Förespråkarna lovar guld och gröna skogar men när avtalet granskas i kommer det fram detalj efter detalj som kan ha väldigt obehagliga konsekvenser.

Förlängda patent = beska piller

En sådan konsekvens är försämrad tillgång till mediciner. Inget är bestämt men mycket tyder på att läkemedel kommer att ingå i avtalet.

Ett sådant tecken är att det systeravtal som USA förhandlar med stillhavsregionen, som kallas TTP, innehåller klausuler som försämrar tillgången till läkemedel. Enligt en australiensisk studie kommer avtalet innebära att patenttiderna för vissa läkemedel förlängs och blir dyrare för staten att köpa in. Det är inte små kostnader utan miljoner och åter miljoner australiensiska dollar för den australiensiska staten.

Hur illa är avtalet? Så illa att läkare utan gränser har därför ställt sig ytterst kritiska och menar att TPP-avtalet är förödande för tillgången till billiga mediciner.

Massiv lobbyism från läkemedelsjättarna

Läkemedelsindustrin är grupp som har fjärde flest möten bakom stängda dörrar med EU-toppar:

ttip-lobby-sectors

De har också massivt ökat sina lobbyinsatser i jämförelse med andra grupper:

ttip-lobby-pharma

Bildkälla: SumOfUs och Corporate European Obeservatory

Det pågår alltså ett massivt arbete från deras sida för att göra läkemedel dyrare och öka deras vinster.

Vad skulle det innebära för oss?

För det första vet vi inte om dessa klausuler finns i TTIP eftersom förhandlingarna omgärdas av hemlighetsmakeri. Men om det skulle vara samma typ som i TPP så skulle det innebära samma sak för oss.

Enligt Health Action International som jobbar för att öka tillgången på mediciner skulle det innebära förlängda patenttider på mediciner vilket enligt dem skulle göra läkemdedel dyrare. Det skulle också och fördröja tillgången på dem. Hurdå? Jo när vi får vi välja mellan att betala mer ur egen ficka, öka statens kostnader för läkemedel eller helt enkelt vänta längre tills patenten går ut och billigare kopior kommer. Genom ökade privata monopol måste någon betala och i slutändan blir det vanligt folk.

Så vem vill ha dyrare mediciner? Läkemedelsbolagen men ingen annan. Vill du stå upp mot dyrare läkemedel? Gör då som 35 000 andra och skriv under kampanjen för att stoppa TTIP:

» Skiv under nu «

Fler nyheter