Storbolag hotar Rumänien med skadeståndskrav motsvarande flera års sjukvård

Efter stora protester valde politiker i Rumänien att inte tillåta en guldgruva i sitt eget land. Därför anser storföretaget Gabriel Resources att de har rätt att stämma landet på enorma mängder pengar.

Genom att implementera gruvan skulle företaget ha grävt upp tre städer, ödelagt två berg och placerat en massiv pool av cyanid i området. Men detta tycks inte beröra storföretaget som nu pressar Rumäniens skattebetalare på stora summor.

Företagets VD, Jonathan Henry, har sagt i en intervju att de tänker begära upp till fyra miljarder dollar från Rumänien. I kontrast till detta kan nämnas att landets årliga sjukvård kostar 1,6 miljarder dollar. Om stämningen går igenom skulle rumänerna alltså förlora en summa som är  flera års statlig sjukvård.

ISDS – en viktig faktor

Den breda expansionen av liknande avtal gör att vi kan vänta oss fler rättegångar av den här typen framöver. Skälet är att avtalen innehåller något som kallas ISDS, kort för Investor–State Dispute Settlements.

» Läs mer: 7 helt absurda saker som är möjliga tack vare naiva handelsavtal 

ISDS är en så kallad klausul – en sorts paragraf i handelsavtal – som säger att om viss lagstiftning hotar storföretagens vinster ska det berörda landet kunna ställas inför rätta. Ett känt exempel är Australien som blev stämda på absurda summor för att de ville märka tobaksprodukter.

Det stundande handelsavtalet TTIP gör att detta kan hända oss också, likaså resten av EU-länderna. Vi tycker inte att det är rimligt. Om du håller med, gör som nästan 40 000 andra svenskar och anslut dig till kampanjen mot TTIP genom att skriva under protestlistan.

»Anslut dig«

Fler nyheter