S-studenter är mot TTIP

I helgen hade socialdemokraternas studentförbund S-studenter kongress. Precis som på Socialdemokraternas kongress för några veckor sen var frågan om handelsavtalet mellan USA och EU – kallat TTIP – uppe på dagordningen.

Läs mer » TTIP hotar vår hälsa

S-studenter beslutade sig att vara mot både TTIP och direktörsdomstolarna, kallade ISDS, där storbolag kan stämma oss om de tycker att våra demokratiska beslut hotar deras framtida vinster:

S-studenters beslut är alltså att vara mot TTIP och ISDS och går därmed längre än Socialdemokraternas kongress gjorde. Men när de skriver ett uttalande om kongressens beslut är det mer luddigt:

S-studenter har ställt sig bakom ett kritiskt förhållningssätt mot frihandelsavtalet TTIP. Frihandelsavtalet förhandlas fram bakom lyckta dörrar vilket är odemokratiskt och väcker många farhågor kring innehållet. S-studenter kan inte acceptera ett frihandelsavtal som inte förhandlas fram på demokratiska grunder, som inte värnar staters suveränitet mot företag, som inte värnar arbetsmiljöarbete och fackliga rättigheter. Vidare är det viktigt att ett frihandelsavtal tar ett socialt och ekologiskt hänsynstagande.

S-studenters uttalande må vara svagare än den så kallade att-satserna som antogs. Men vi ska komma ihåg att det är att-satsen som räknas. S-studenter är därmed den första socialdemokratiska sidorganisationen som säger nej till TTIP.

Sedan tidigare har andra socialdemokratiska aktörer så som LO krävt att ISDS-klausulen stryks, tankesmedjan Tiden likaså och även Aftonbladets ledarsida.

I augusti har Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU kongress. Då kan de bli nästa organisation för unga socialdemokrater som säger nej till TTIP-avtalet som hotar vår demokrati, miljö och välfärd.

Vill du gå med i en rörelse på över 34 000 svenskar som säger nej till storbolagens maktmanöver? Skriv då under namninsamlingen »Stoppa TTIP«.

Fler nyheter