Förvänta dig inte att TTIP blir klart i år

Många inom EU har vädrat förhoppningar om färdiga förhandlingar kring TTIP, det transatlantiska handelsavtalet, innan årsskiftet. Men Luxemburgs premiärminister Jean Asselborn säger att detta inte är sannolikt.

Förhandlingarna kring avtalet har nu pågått i snart två år, och utsikterna för att behandla färdigt dem är mörka. Vidare säger Asselborn att inte en enda viktig fråga kring det transatlantiska handelsavtalet ännu är färdigbehandlat. Skälet är alla långdragna förhandlingar som kört fast mellan olika instanser.

Sänkt standard

TTIP handlar, kort sagt, om att minska handels- och investeringshinder mellan EU och USA för att gynna handeln. Man vill alltså så kallat harmonisera reglerna mellan EU och USA genom att  ta bort regleringar som har sin grund i exempelvis läkemedelsindustrin, vilket i praktiken kan innebära dämpade hinder gällande tveksamma substanser i livsmedel, skydd för miljön och arbetsrätt.

Det är inte konstigt att det är svårt att enas om avtalet när det finns EU-politiker som faktiskt bryr sig om våra standarder. Men det är åtminstone en framgång att fler och fler börjar bli skeptiska kring hela uppgörelsen.

» Tycker inte du heller att våra standarder ska sänkas för storföretagens skull? Gör då som över 30 000 andra och anslut dig till kampanjen mot TTIP. «

Fler nyheter