Tacka TTIP för cancerframkallande ämnen i maten

EU skrotar nya hårdare regler för hormonstörande bekämpningsmedel efter amerikanska påtryckningar, rapporterar The Guardian. När mötesprotokollen offentliggjordes visade sig Handelsavtalet TTIP vara anledningen.

»Agera: Det här är TTIP och vad du kan göra åt det

Från EU:s håll fanns planer på att förbjuda 31 bekämpningsmedel som visat sig vara cancerframkallande och leda till infertilitet, men efter påtryckningar från amerikanska lobbyister svängde EU-kommissionens ordförande Cathrine May. I ett meddelande till Karl Falkenberg, generalsekreterare för miljöfrågor vid kommissionen, skrev hon efter mötet med lobbyisterna att förslaget skulle skrotas.

En central del av handelsavtalet TTIP är det som kommit att kallas ”regulatory cooperation” – att USA och EU tydligare ska samköra sina regleringar för att företag på båda sidorna av atlanten ska kunna konkurrera på varandras marknader.

Nu ser vi resultatet: mer cancerframkallande ämnen för att skydda några bolags vinster. Men vänta det blir ännu snurrigare.

Sveriges regering är väldigt positivt inställt till TTIP men ogillar dessa hormonstörande medel. Eftersom regeringen tycker att EU släpar fötterna efter sig och har därför hotat att stämma kommissionen.

Nu har vi alltså en regering som driver på för att TTIP ska gå igenom samtidigt som man hotar stämma EU för att de inte genomför saker TTIP har satt stopp för redan innan TTIP trätt i kraft. Det är som att gasa med handbromsen i.

Över 32 000 människor ingår i vår gemensamma kampanj mot handelsavtalet som hotar vår hälsa. Vi säger nej till lobbyistmakten, vi säger nej till cancerframkallande bekämpningsmedel. Gå med i kampanjen du också!

»Skriv under protestlistan redan nu«

 

 

Fler nyheter