Massiv lobbykampanj vill inte låta sig erkännas

Just nu pågår en massiv lobbykampanj för det det kontroversiella handelsavtalet TTIP i Europa. Men om man ska lita på PR- och advokatbyråer i Bryssel, och resten av Europa, är det nästan ingen som lobbar över huvud taget.

En annan hade undrat varför så många lobbyister och jurister skulle gå miste om en perfekt chans att peta in företagsintressen och samtidigt sälja idén om avtalet till den allmänna opinionen. De kanske vägrar av etiska skäl?

Tung lobbyism

Dessvärre verkar det inte så. När man förberedde handelsavtalet bestod nämligen 9 av 10 lobbykontakter av företagslobbyister. Detta visar att det faktiskt finns många som lobbar tungt för handelsavtalet, men vilka?

»Läs mer: Så ligger ISDS i storföretagens intresse

Byråerna vill inte erkänna

En granskning från 2014 försökte ta reda på hur transparenta byråerna är med sin lobbying – den sätter saker i perspektiv. Den riktade sig till 49 konsultfirmor och 33 advokatbyråer i Bryssel, däribland den svenskgrundade byrån Mannheimer Swartling.

Alla tillfrågades huruvida de bedriver TTIP-relaterade lobbyaktiviter för sina kunder. Men inte en enda advokatbyrå erkände att de lobbade för TTIP. 66 procent av alla lobbyister vägrade erkänna huruvida de lobbade för TTIP, och 88 procent vägrade säga vilka de lobbade för.

Med tanke på den växande kritiken är det inte så märkligt. Frågan är hur rimligt avtalet är när inte ens rutinerade lobbyister vågar erkänna att de lobbar för det.

Vi har tidigare skrivit om riskerna med TTIP: bland annat tvångsprivatiseringar, att företag stämmer stater för uteblivna vinster, havererade hälso- och miljöregler och försämrade arbetsvillkor kan bli aktuellt för EU-länder om avtalet går igenom.

»Om du inte redan gjort det – anslut dig till kampanjen mot TTIP.«

Fler nyheter