Storbolagdomstolarna möter motstånd i EU-parlamentet

Just nu förhandlas ett handelsavtal mellan EU och USA som kallas TTIP, en förkortning av Transatlantic Trade and Investment Partnership. Men förhandlingarna har stött på stora problem. Gång på gång har kontroversiella delar av avtalet läckt och visat att detta navia handelsavtal riskerar hota vår demokrati.

Storbolagsdomstolarna möter motstånd

Det kanske mest kontroversiella är att avtalet ska inkludera en tvistlösningsmekanism Investor-state dispute settlement (ISDS). ISDS kan närmast kan beskrivas som särskilda storbolagsdomstolar i vilka storföretag kan stämma stater om de ser sina vinster som hotade av demokratiskt fattade beslut.

Det är i princip bara storbolag som vinner stämningar mot stater i dessa storbolagsdomstolar. Dessutom leder det till helt hårresande resultat så som skadestånd för stater som inte räddar privata banker eller vägrar giftfabriker i naturskyddsområden.

EU-parlamentets utskott vänder sig mot ISDS

För två år sen inleddes förhandlingarna och nu har nästan alla utskott i parlamentet lämnat in sina synpunkter på avtalets utformning såhär långt. Bloggen Ttippen har sammanställt den senaste tidens omröstningar och kan visa att hela fem väldigt tunga utskott, av totalt 22 utskott, som rakt ut säger nej till ISDS inom ramen för TTIP – dessa är:

  1. Miljöutskottet (ENVI)
  2. Sysselsättningsutskottet (EMPL)
  3. Utskottet för framställningar (PETI)
  4. Rättsliga utskottet (JURI)
  5. Utskottet för konstitutionella frågar (AFCO)

Motståndet mot storbolagsdomstolarna är alltså inte något som nu bara sker utanför parlamenten. Detta visar att det breda folkliga motståndet gör skillnad. Gör som över 30 000 andra svenskar och »skriv under namninsamlingen för att stoppa storbolagsdomstolarna«.

Fler nyheter