6 skäl varför TTIP måste stoppas

1. Lobbyisterna

Medborgarna – vi som utsett politikerna som förhandlar fram avtalet – får inte veta något. Vi har ingen insyn i avtalet förrän det finns ett färdigt avtal. Några som däremot får veta hur snacket går bakom stängda dörrar är lobbyisterna. Penningstarka företag har en fullständig armé av folk som ständigt springer på hemliga besök hos EU-ledningen. Läs mer»

2. Företag får stämma stater

TTIP innehåller en så kallad ISDS-klausul som finns i en rad andra handelsavtal. Den skapades för avtal med länder som inte har fungerande rättssystem och som riskerade förstatliga utländska investeringar. ISDS skulle skydda investeringarna mot nyckfulla regeringar och processerna sköts i speciella domstolar utanför rättssystemet.

Bara företag kan stämma stater – inte tvärtom. Läs mer»

3. Hälsolagar

Problemet är att storföretagen inte bara anlitar arméer av lobbyister utan också en väldig massa kreativa jurister. De har drivit processer och gjort långt gångna försök att klassa exempelvis varningstext på cigarettpaket som förstatliganden. Det har ibland också varit framgångsrikt. Läs mer»

4. Arbetsvillkor

När storföretag väl börjat kunna stämma stater för att de stiftar lagar som inkräktar på deras vinster är skärpta lagar för arbetsvillkor och arbetsmiljö potentiellt ett intrång i deras investeringar. Och det är att betrakta som ett förstatligande. Läs mer»

5. Miljö

Och är det något som brukar bli lidande när storbolag inte behöver bry sig om demokratiskt stiftade lagar så är det miljön. Med tanke på vilka utmaningar vår planet står inför är det inte vägen framåt. Läs mer»

6. Tvångsprivatisering

TTIP är ett unikt avtal. Till skillnad från de flesta andra handelsavtal, som fokuserar på att plocka bort tullar finns det en överhängande risk att TTIP kommer gälla alla områden i ekonomin. Investeringar ska skyddas i alla delar av samhället. Även i välfärden.

Och om vi som skattebetalare inte vill anlita privata vinstdrivande vårdbolag längre, då kan de stämma svenska staten. Läs mer»

Skrota rubbet

Självfallet ska EU ha långtgående handelsavtal med USA, det är en viktig del av välståndet på båda sidorna av Atlanten. Men det får inte ske till vilket pris som helst.

Det här är ett avtal som inte går att fixa med kosmetiska förändringar. TTIP måste skrotas, och det kommer bara ske om vi medborgare protesterar. Har du inte redan gjort som 30 000 svenskar och anslutit till Skiftets kampanj är det dags nu. 

»Skriv under – tillsammans stoppar vi TTIP«

 

Fler nyheter