Nobelpristagare: du borde misstänka att det finns något obehagligt i det finstilta

Paul Krugman är nobelpristagare i ekonomi och har specialiserat sig på internationell ekonomi och handelsmönster. Det är därför rimligt att lyssna extra noga på vad en handelsvänlig ekonom har att säga när det kommer till handelsavtal.

I en krönika på New York Times med titel Suspicios Nonsense on Trade Agreement ger hans sin bild på det handelsavtalThe Trans-Pacific Partnership (TPP) som USA håller på att förhandla med en rad länder i Asien och Oceanien. Krugman är inte imponerad över förespråkarnas argument mot kritikerna av handelsavtalet.

Särskilt kritisk är Krugman mot chefen för USA:s handelskammare Tom Donahue. Han ogillar deras argument om att motståndarna till avtalet vill ha en helt statligt styrd ekonomi och att handelskammaren tycker att handelsavtalet är deras absolut viktigaste fråga för att få fart på ekonomi. Krugman pekar på att det stora hotet är deflation och bristande efterfrågan och att ett handelsavtal inte gör någon större skillnad i denna situation.

Faktum är att Krugman är så ickeimponerad av förespråkarna att han misstänker att det ligger en hund begraven:

”Maybe you still think we should do this. But trade agreements as your top economic priority? Really? That’s so bizarre that it should make you wonder why, exactly, the likes of Tom Donohue want these deals. And you have to suspect that the reason is that some of his important clients think that the non-trade aspects of the deals — stuff like intellectual property protection — will yield them a lot of monopoly rents.

There are reasons to support these deals and reasons to oppose them. But my immediate take is that when the US Chamber of Commerce makes a huge priority out of complicated deals, and offers an obviously false rationale, you should strongly suspect that there’s bad stuff hidden in the fine print.”

När en nobelpristagare i ekonomi med specialinriktning mot internationell handel misstänker att det finns obehagliga saker gömt bör vi nog lyssna.

Några som inte verkar vilja lyssna är USA och EU som just nu också förhandlar ett liknande handelsavtal som kallas The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Precis som det avtalet Krugman kommenterar så finns det ett stort hemlighetsmakeri kring innehållet även i detta avtal.

Men vad kan det obehagliga vara? Vi vet inte riktigt eftersom det är så mycket är hemligt men politiker som har fått se innehållet menar att avtalet är riggat för storföretagens intressen och inte medborgarnas. En sådan sak är att storföretag så som tobaksjättar kan stämma oss i särskilda domstolar bestående av storföretagsjurister om vi vill minska rökningen.

Det är inte acceptabelt och därför har »23 700 skrivit under namninsamlingen för att stoppa tobaksbolagens plan«.

Fler nyheter