Monsanto gnuggar sina händer medan cancerrisken ökar

Det amerikanska jordbruksdepartementet pressar Europa om att släppa på regler om tveksamma kemikalier – trots att studier varnar om bland annat fetma, diabetes, beteendestörningar, inlärningsproblem och infertilitet.

Vi har tidigare skrivit om hur storföretag aktivt lobbar för att EU ska släppa på standarder gällande tveksamma substanser och kemikalier – för att tillmötesgå amerikanska lagar och främja handeln. Man kallar detta för en ”harmonisering” av reglerna mellan USA och EU. Den här harmoniseringen stavas TTIPdet transatlantiska handelsavtalet.

Nu pressas EU till att godkänna kemikalier med hormonstörande egenskaper. Och till ungefär ingens förvåning är företaget Monsanto med i ett hörn. Deras bekämpningsmedel RoundUp innehåller nämligen just sådana tveksamma substanser. Vi har skrivit om Monsanto förut – bland annat har de stämt delstaten Vermont och tvingat FOX till censur. De har även spenderat 82 miljoner på direkt lobbyism, varav en stor del varit för TTIP och liknande avtal.

Begraver frågan i byråkratin

Problemet är att företag som Monsanto har lyckats. EU-kommissionen har nämligen begravt frågan i den europeiska byråkratin genom att försena beslutet om en officiell definition av ”hormonstörande kemikalier” – trots att deadline var december 2013.

Resultatet? De regler kring som infördes 2011 gällande bekämpningsmedel är i viss grad verkningslösa tills EU stipulerar en formell definition. Under tiden sitter Monsanto och gnuggar sina händer. För detta har Sverige, Danmark och EU:s ministerråd ställt EU-kommissionen inför rätta.

Och inte nog med att dessa kemikalier har hormonstörande effekter. Det har nu även klargjorts att bekämpningsmedlet RoundUp ”sannolikt” kan ge cancer, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Stora hälsokostnader i Europa

Flertalet studier pekar på att exponering för dessa hormonstörande kemikalier har kostat européer uppemot 1 000 miljarder kronor i hälsokostnader. Det är alltså kostnaden för de neurologiska åkommor som länkas till dessa kemikalier – bland annat minskad IQ och ADHD.

Det är inte rimligt att storföretag som Monsanto ska kunna påverka EU-lagstiftning och sänka våra standarder enbart för att tjäna mer pengar. Demokratin i Europa hotas av lobbyister och det är viktigare än någonsin att göra din röst hörd.


» Gör som snart 30 000 andra och anslut dig till vår kampanj mot TTIP. «

Fler nyheter