Handelsavtalet blir en kamp mot klockan

Planen var att handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP, skulle vara klart innan året är slut. Det skulle bli ”en julklapp”, enligt statssekreterare Oscar Stenström (S). Vem julklappen var till framgick inte. Men avtalet blir inte klart i tid, berättar handelskommissionär Cecilia Malmström för EU Trade Insights.

»Agera: Det här är TTIP och vad du kan göra för att stoppa det.

Nästa år kommer USA få en ny president, vilket innebär en överhängande risk för att avtalet måsta förhandlas om från början. Därför är det en väldigt brådska att få det klart på båda sidorna av Atlanten.

– Vi arbetar hårt för att få till ett avtal under Obamaadministrationen, säger Malmström.

Men på frågan om det hinner bli klart i år som planerat är hon tydlig:

– En färdig version i december, nej. Det är inte realistiskt.

Kontroversiella delar

– Vi gör framsteg, men det är svårt. Det är väldigt väldigt svårt, säger Malmström utan att fördjupa sig i vad som saktar ner arbetet.

EU och USA har enats att komma med nya bud för servicesektorn inför den tionde förhandlingsrundan i juli. I flera europeiska länder har kritiken varit hård mot just servicedelen av avtalet eftersom den innefattar välfärdsområdet. Många har varnat för att TTIP kan innebära tvångsprivatiseringar.

I Storbritannien har Skiftets systerorganisation 38 Degrees gjort privatiseringen av vården till en valfråga.

Riskfyllt avtal

TTIP är ett farligt handelsavtal. Ingreppen i servicesektorn, och möjligheten för företag att stämma stater som begränsar deras vinster, har blivit en stor fråga. Men det är just hemlighetsmakeriet, att medborgarna inte ved vad som sägs bakom stängda dörrar, som är den stora risken.

»Läs mer: TTIP riskerar leda till vårdprivatiseringar.

Runt om i Europa engagerar sig hundratusentals människor för att stoppa avtalet. EU-ledningen hade hoppats på att smyga igenom det här utan att någon skulle märka det, men de folkliga protesterna har gjort det omöjligt. Regeringar runt om i Europa har börjat vackla.

Förseningen gör det möjligt att stoppa TTIP helt och hållet. Har du inte redan anslutit dig till Skiftets kampanj är det hög tid att göra det nu.

»Gör som 30 000 andra svenskar – skriv under mot storföretagens makt«

 

Fler nyheter